Meinklang. Samklang.

Del på Facebook

NVkF arrangerte digital smaking med Niklas fra Meinklang i oktober. Meinklang er biodynamisk sertifisert, og understreker at de er en gård, ikke et vineri. Det dyrkes både korn, frukt, og grønnsaker på gården. Kua er det fremste symbolet på dette, at det er jordbruk, bonden, forbindelsen til jorda som er viktig, og at i den instrumentelle matproduksjon-industrien har vi glemt hvor maten kommer fra. Mellom 600-800 kyr har de, som beiter rundt både vinranker og gressletter.

Det er ikke bare kuene som er free-style, også en del av produktlinjene til Meinklang har spenstige karakteristikker ved seg,- jeg kan bare anbefale et dypdykk. Så vidt jeg husker eksperimenterer de bl.a. med sement-egg. Niklas kunne beskrive området øst i Østerrike som solfylt, men «beige», varmt og vindfullt på grunn av påvirkninger fra den arabiske halvøya. Dette gir vinene mer aroma og fruktighet, men de ønsker også å unngå syltetøy-viner: det skal være fresh’t. Meinklang vil gjerne at druene skal få vise sitt unike ansikt, sine valører, og at alle mennesker tolker disse forskjellig, akkurat som man opplever et maleri. Niklas var derfor tilbakeholden med sensoriske beskrivelser av de 3 vinene på smakingen. Her følger ergo undertegnede sine egne egosentriske smaksnotater. Forhåpentligvis finner de gjenklang hos dere andre.

Meinklang Grüner Veltliner «Heideboden» 2020
Østerrike
Kr 155,00
Øko, Biodyn-sert. Dufter svakt tropisk, noe glatt (hint av plast), hint av vanilje, agurk, og noe deilig flint-aktig etter et par dager. Nesten lett brusende inngang med slank frukt, noe metallisk, mineralsk og lett gul frukt med svakt bittert bitt. Allrounder, og bedre og bedre etter hvert som uka gikk! Håndplukka, spontanfermentert.

Meinklang Burgenland Red 2020
Østerrike
Kr 155,00
Øko,- Biodyn-sert. Blend på Blaufränk, Zweigelt, og St.Laurent, sistnevnte drue litt PN-aktig. Dufter mildt av bær og jord, rødbet, noe svovelaktig (noen sa «funky» på Zoom). Lett konsentrert saftig og kjølig frukt, hint av salt og lett saftigsyrlig på smak, noe bitter utgang (krekling?). Håndplukka og spontanfermentert hver for seg, blendet tilslutt. (Undertegnede smakte også BIB-versjonen av denne samtidig, den var noe mer jord-aktig på duft men hakket mer fyldig på smak med lett salt utgang. Meget bra BIB.)

Meinklang Blaufränkisch 2019
Østerrike
Kr 210,00
Øko-, Biodyn-sert. Dufter hint av blåbær og solbær og skinn/lær, tobakk. Saftig og lett stram, lett syrlig og smått bitter snert, saliverende! Litt juicy. Igjen dette lille krekling-preg i utgang. Prøv til bønnegryte med krøsta tomater og rosmarin. Nam!