Merk deg navnet: Gian Luca Colombo

Del på Facebook

Befinner du deg tilfeldigvis i Alba by i Piemonte og setter deg i bilen, tar det bare 10 minutter sørvestover før du kommer til gården Segni de Langa hvor Gian Luca og kona Alessandra lager utmerkede viner. Gian Lucas første årgang kom i 2012, samme året jeg selv romsterte rundt i Piemonte for første gang.

Alt arbeidet på den lille gården hans gjøres av han selv og familien, gården drives organisk, men er ikke sertifisert. Gian Luca eier i dag en 2,5 hektar vinmark i Magliano Alfieri som er beplantet med barbera og leier i tillegg marker i Roddi på langtidskontrakt. Han produserer totalt 10 000 flasker i året, men sikter mot å nå en produksjon på 18 000 flasker de neste 3 årene.

Han synes selv at hans første årgang var en svært god årgang, mens 2013 og 2014 årgangene ble mer eksperimentelle i hans søken etter å finne riktig vinifikasjon. Med 2015 årgangen mener han at han har funnet retningen sin, det er ikke vanskelig å være enig i det. Strålende vin, strålende årgang!

Gian Luca Colombo på spasertur i markene sine, foto © Giorgio Sandrone

Gian Luca er utdannet ved La Scuola Enologica di Alba etterfulgt av 5 års studier ved Universitetet i Torino, Viticulture og Oenology, hvor hans avhandling vant en pris for beste unge forsker. Hans første 3 årganger ble vinifisert hos den ikke ukjente, Federico Scarzello. Gian Luca er også hovedønolog for Reva Winery, som tok over markene til Cascina Ebreo for noen år siden. I tillegg er han konsulent for 14 andre vinhus i Barolo, Barbaresco og Toscana!

Du finner også hans Langhe Pinot Nero 2015 på Vinmonopolet nå, mens til neste år kommer Nebbiolo d`Alba. Hans første årgang av Barolo «Bricco Ambrogio» produseres for første gang i år. Vinrankene til barberadruene er fra 45 til 65 år gamle, Pinot Noir er 4, 14 og 26 år gamle, mens Nebbiolo er 30 år og Barolo 25 år gamle.

fakta
– Greta Barbera d`Alba er dedikert til Gianluca og Alessandras datter.
– Gian Luca ble valgt til beste italienske vinmakeren av «Gambelli» i 2014.
– 70% av produksjonen selges til Danmark, USA, England, Sverige og Norge.

vinifikasjon
Greta Barbera d’Alba er laget på barbera druer fra Magliano Alfieri (55 år gamle vinranker) og Roddi (45-60 år gamle vinranker). Mosten får 20 dagers skinnkontakt på ståltanker med en temperatur på omtrent 22° C mens den malolaktiske fermenteringen skjer på eikefat. Vinen lagres videre i 8 måneder på franske og østeriske barriques og tonneaux som er 2, 3 og 4 år gamle. Ingen klaring eller filtrering.

Magliano Alfieri markene, foto © Giorgio Sandrone

smaksnotater
Dette er en super behagelig, leskende, saftig og presis barbera. Det er liksom ingen tvil, den treffer smakspekteret mitt på alle måter. Fra det dype fruktige til de friske og syrlige toppene, uten å virke sprikende. Tvert imot gir mellomtonene et behagelig bindepunkt og en opplevelse av en vin i total harmoni. Smakene får en pangstart med en svært behagelig mykhet, men også en bra friskhet. Friskheten fortsetter mens mørke frukter som kirsebær, boysenbær og lette kjøttfulle smaker kommer smygende, smaker som blir liggende og vibrere i munnhulen en stund før den langsomt avrundes med en umami leskende følelse. Hm, glemte jeg tanninene? De var i hvert fall pent integrerte. Vinen er ung, men drikker så utrolig bra nå, den vibrerer nesten, men gleder meg til å smake denne om 6 måneder og igjen om et års tid. Anbefalt lagringskapasitet er omlag 10 år.

Dette er en perfekt matvin til retter som Wagyu (Kobe) Entrecot eller kje/lammegryte. Drikkes best med en temperatur på 16-17º C. Luftes i 1-2 timer før den drikkes.

Segni di Langa Greta Barbera d’Alba 2015

Segni di Langa