Moldova fortjener en plass på vinkartet

Del på Facebook

Moldova var tidligere en del av Romania, før også de ble innlemmet i Sovjetunionen. Sin uavhengighet fikk de igjen i august 1991.
Republikken Moldova har rundt 3,8 millioner innbyggere, der 78 prosent er rumensk-talende moldovere. Det offisielle språket er rumensk, men har den formelle betegnelsen moldovsk. Resten av befolkningen snakker i hovedsak russisk og ukrainsk.

Komplisert naboforhold

Moldovas geografiske nærhet til Russland gjør den politiske situasjonen noe komplisert. På den ene siden har man ønsket om medlemskap i EU og NATO og på den andre siden ønsket om et nærmere forhold til Russland. Liberaliseringen av økonomien er også møtt med kraftig motstand fra kommunistpartiet. Økonomien er basert hovedsakelig på landbruket, hvor det dyrkes frukt, grønnsaker, vin og tobakk. Olje, kull og naturgass må importeres fra Russland. Over en million moldovere har utvandret i perioden 1991 – 2018, mange også til Romania.

Hovedstaden Chisinau er på størrelse med Oslo, og har mange parker og grøntområder hvor man finner kafeer, fontener, markeder og forskjellige aktiviteter for barnefamilier.

Vinproduksjon

Moldova har 112 tusen hektar med vinmarker. Vin står for fem prosent av Moldovas BNP, og representerer omkring åtte prosent av landets totale eksport. Vinproduksjonen bidrar til over 200.000 arbeidsplasser. Historien med vin begynte i 3000 år f. Kr, men ble første gang registrert i landområdet så langt tilbake som 7000 år f.Kr.

Viner fra Moldova er moderne i stil og anerkjennes i økende grad av det vindrikkende publikum, noe utviklingen på den internasjonale utstillingen Concours Mondial de Bruxelles iser. Moldovsk deltakelse har nesten doblet seg på 10 år, fra 326 i 2010 til 703 i 2019. Det internasjonale panelet anerkjente kvaliteten på vinene ved å tildele Moldova 142 utmerkelser av forskjellig valør.

 

Vingården Milestii Mici

Vinbyen under bakken med navnet Milestii Mici ble grunnlagt i 1969 og er en av de viktigste turistattraksjonene i Moldova og tiltrekker seg besøkende fra hele verden året rundt. Etter andre verdenskrig i bygda Milestii Mici begynte man å utvinne kalkstein for gjenoppbyggingen av hovedstaden Chisinau, som var nesten helt ødelagt. Underjordiske gallerier eller tuneller med en lengde på ca 200 km ble gravd ut, på en dybde på 60-80 meter.

Deretter ble det besluttet å bruke de respektive underjordiske rommene til lagring og modning av vin. Eikeplanker ble hentet fra Krasnodarregionen i Russland Det ble bygget en produksjonsdel for fat og i 1969 ble de første vinene modnet. En stor del av vinlageret ble ødelagt etter ordre fra M. Gorbatsjov, som hadde startet en kamp mot alkoholisme, men titusenvis av flasker vin fra 70- og 80-tallet ble reddet. Vingården huser for tiden den største samlingen av viner i verden og er registrert i Guinness rekordbok med rundt 1,7 millioner vinflasker.

En omvisning i denne underjordiske vinbyen kan bli gjort med bil, men det er mye hyggeligere å spasere gjennom de små gatene med små gatelys, selv om man ikke rekker helt rundt.

Castel Mimi

Castel Mimi er så mye mer enn bare en vingård. Her finner vi 5-stjerners hotell, med luksuriøse gourmetrestauranter som serverer internasjonale retter sammen med klassiske retter fra Moldova. Slottet, forøvrig Moldovas eneste slott, er oppført blant de 15 beste og vakreste vingårder i verden. Castel Mimi presenterer kultur, historie og moderne arkitektur for de 30 000 besøkende som kommer hvert år. Besøkende fra 80 nasjoner kommer årlig til Castel Mimi..

Constantin Mimi

Constantin Mimi er en pioner innen vinproduksjon. Ved å bruke kunnskapen han tilegnet seg i Vest-Europa, klarte Constantin Mimi å bygge den første vinslott i Moldova. Han innførte ny teknologi og la med dette grunnlaget for den kvalitetshevingen som man nå kan se i moldovsk vinproduksjon.

Cricova

Vinkjelleren Cricova har også store underjordiske labyrinter og er også verdt et besøk. Det hele er en ekte underjordisk by med gater. Gatene har navn etter druetyper, og ikke overraskende er det eksempelvis cabernet-viner som oppbevares vingaten Cabernet.

Det viktigste området i vinkjelleren Cricova er den nasjonale kjelleren, – og som huser en imponerende samling viner med sjelden vin. Den eldste er den «hebraiske påskerødvinen» som ble produsert i 1902. Cricova er den eneste vingården i Moldova som fremstiller musserende vin etter champagnemetoden – der en sekundær gjæring i flasken inngår , med en påfølgende modning på minst ett år.

Reise til Moldova

Fra Norge kommer man til Chisinau i Moldova med Austrian Airlines med mellomlanding i Wien eller med LOT med mellomlanding i Warsaw. En annen mulighet er å ta direkte fly fra Oslo til Bucuresti i Romania. Fra Bucuresti går direktefly flere ganger per dagen til Chisinau. Flytid er ikke mer enn 50 min. Reisebyrået VisitRomania arrangerer turer til Moldova.

 

Utvalgte viner fra Moldova

 

Milestil Mici Trandfirme Moldovei
Produsent:  Milestil Mici
Moldova
Druer:  Traminer Alb È™ i Traminer Roz

Vmp.nr: 13327201
Pris kr. 625,-

Denne hvite dessertvinen er produsert i et begrenset opplag, og hver vin er nummerert manuelt. Vinen inngår i en serie med unike viner, som alle har fått mellom 6 og 36 måneder på eiketønner, for deretter å lagres i  den store vinkjelleren med over 200 kilometer med veier. Vinen ble lansert 1. juli.
– Mørk rødbrun cognac-farget, duft av svisker og plomme. Kraftig smak av tobakk, kaffe, karamell, tørket frukt og vanilje. Søt men ikke søtladen. Lang deilig ettersmak som varer….
90 poeng

 

 

Vartely Taraboste Pur Aristocratic Alb 2018
Produsent:  Ch. Vartely
Moldova
Druer:  Sauvignon Blanc 25%, Chardonnay 50%, Pinot Grigio 25%

Vmp.nr: 12902801
Pris kr. 266,-

– Strågul farge,  kraftig duft av eik, strå og honning. Fyldig, kraftig smak, som først domineres av eik. La den få litt tid i glasset for å moderere eiken, så kommer det fram modne epler, melon, aprikos og tropiske smaker. En spennende vin som smaksmessig bare vokser i glasset. Lang ettersmak.
87 poeng

 

 

Vartely Inspiro Viorica 2019
Produsent:  Ch. Vartely
Moldova
Druer:  Viorica 100%

Vmp.nr: 12903101
Pris kr. 145,-

– Fruktig og floral duft. Tropiske frukter, melon, honning, fersken og søte moreller. En anelse mandler i avslutning. Lett søtladen, som balanseres med god syre. Medium til god lengde Egner seg nok best som aperitiff eller som dessertvin.
81 poeng

 

 

Castel Mimi Orange Wine Limited Edition 2019
Produsent:  Castel Mimi
Moldova
Druer:  Feteasca Alba 50%, Chardonnay 50%

Vmp.nr: 12843001
Pris kr. 264,-

– Lys oransje, lakserosa farge. Duft av moden aprikos og earl grey te. Rik smak av aprikos, nektarin, fersken, honning, fioler og rosépepper.
86 poeng

 

 

Purcari Negru de Purcari 2018
Produsent:  Vinaria Purcari S.R.L.
Moldova
Druer:  Saperavi 40%, Cabernet Sauvignon 55%

Vmp.nr: 446001
Pris kr. 331,-

– Dyp rød, nesten lilla på farge. Fruktig, lett krydret og delikat duft. Bløte tanniner, fruktig stil, plomme og mørke bær. Balansert vanilje, lette jordtoner. Medium lang ettersmak.
83 poeng