Markus Molitors Haus Klosterberg Nacht. Foto: Produsenten.

Molitor Zeltinger Sonnenuhr Auslese*** 2019

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Denne Auslesen fra Markus Molitor er bare ellevilt god! Både på duft og smak, den må oppleves! Altfor søt sier du? Sukkernivået er riktignok på 131 g/l, og det er jo ikke lite men allikevel mindre enn det som er vanlig for en Auslese (191–260 g/l ) og i tillegg oppleves sødmen i Molitors sine viner som usedvanlig pent integrert og fremstår mindre søt enn sukkernivået skulle tilsi.

–  –  –

Markus Molitor overtok eiendommen, Haus Klosterberg, etter sin far i 1985. Da var Markus 20 år gammel og vingården var kun 3 hektar stor. I dag er han den største produsenten i Mittelmosel og en av Tysklands mest berømte produsenter. Ingen vinmaker i hele verden har oppnådd så mange 100-poengere for sine viner som han. Han gjør alt selv, har ingen kjellermester og er selv kontaktperson for sine over 50 ansatte.

Molitors viner er naturviner laget etter moderne biodynamiske prinsipper. Vinmarkene tilføres bare humus, aldri kunstgjødsel og gift blir ikke brukt under sprøyting fordi det vil drepe både skadedyr og nyttedyr. I stedet plasseres feromoner (duftstoffer) i ampuller rundt om i vinmarkene, noe som bidrar til at bestanden av skadedyr reduseres ved at hannene og hunnene forvirres og ikke finner hverandre. Under vekstsesongen blir druer jevnlig sortert bort og løv plukket for å gi hver drue ytterligere konsentrasjon og solbelysning. Hver vinmark blir også høstet minst tre ganger, toppvinmarkene opptil åtte ganger.

Zeltinger Sonnenuhr (23 hektar) er Markus sin toppvinmark med vinstokker som står over 60 graders helning! Jordbunnen her er av fint forvitret blå Devon-skifer og 80 til 120 år gamle rotekte vinstokker. Rotekte vinstokker er upodede pre-phylloxera vinstokker som overlevde phylloxera, blant annet på grunn av det kjølige klimaet i dette området. Markus har ofte vist at det er mulig å lage mange forskjellige vinstiler fra samme vinmark, i noen år faktisk opptil ti ulike viner fra en og samme drue! Avkastningene i Zeltinger Sonnenuhr er spesielt lave, 10 til 20 hektoliter per hektar, mot vanligvis 50 til 60, så det sier seg selv med en seleksjon som dette at resultatet blir viner med spesielt god konsentrasjon.

fakta

– vinmarkene er i dag totalt på 120 hektar
– 50% av eksporten til 50 forskjellige land, blant annet Norge, Kina og Asia

vinifikasjon

Druene ble høstet i slutten av oktober og strengt sortert for hånd. De fullt modne bærene ble forsiktig knust i en kurvpresse (basketpress) og får en 3 timers maserasjon for å trekke ut maksimalt med smaksstoffer fra skallene. Mosten spontangjærer i store fat av gammel tysk eller østerriksk eik ved lave temperaturer, slik at kompleks fruktaroma kan utvikle seg. Den fikk deretter et lengre opphold på bunnfallet i rustfrie ståltanker.

Markus Molitors Haus Klosterberg Nacht. Foto: Produsenten.

smaksnotater

Det er smått utrolig at dette er en Auslese! Jeg hadde forventet en enda mer fremtredende sødme enn den elegante og florlette sødmen som denne har, i tillegg til en helt egenartet duft og smak som gjør at denne vinen står frem som frisk og spesielt god. På glasset slår det imot meg en spesiell og elegant duft av modne tropiske frukter. På smak gjenkjennes tropisk frukt, grapefrukt, litchie, hvit pepper, salt, sammensatt i en silkeaktig, konsentrert og kompleks vin. Midtpartiet og utgangen har et usedvanlig forførende og balansert syrenivå og evig lang ettersmak.

Dette er en vin som vil utvikle seg flott med årene, det anbefales å lagre den noen år før den drikkes. Den kan faktisk ligge i 30-60 år, da jeg smakte den den sist uke imponerte den stort, men skal du drikke den nå trenger du store vinglass og å lufte den i karaffel 3-4 timer! Server avkjølt til 8℃ og gjerne til søtpotetsuppe eller ingefærtriffle med pasjonsfrukt.

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2019

Weingut Markus Molitor