Nino Negri på Golia

Del på Facebook

En torsdag i november fikk Golia Vinklubb besøk av Danilo Drocco, vinmaker hos Nino Negri, og Line Enerhaugen fra importøren Hagen-Gruppen. Med seg hadde de sju viner som vi skulle smake. Nino Negri er det største og mest kjente vinprodusenten i Valtellina, som ligger i Lombardia. For den geografiinteresserte kan nevnes at Valtellina ligger nord for Comosjøen, grenser til Sveits i nord, og for øvrig er omgitt av Piemonte i vest, Emilia-Romagna i sør og Veneto i øst. Nino Negri produserer hovedsakelig røde viner basert på den lokale Nebbiolovarianten Chiavennasca, med en anelse Merlot (i en av vinene). Selv deres hvite vin er laget på 100% Chiavennasca (!).

Fire av kveldens viner har vært listeført på Vinmonopolet en stund (kun 1 vin som er i kategori 4 det er Nino Negri Grummelo Valtellina Superiore, de øvrige er i BU), mens tre av vinene ble lansert sammen med novemberslippet. Disse tre inngår i serien «Vigne di Montana», («fjellviner), noe som henspiller på de mange bratte og terrasserte vinmarkene.

Danillo Drocco ledet smakingen på en sjarmerende måte. Med stor fortellerglede og engasjement ledet han de 83 deltakende Golia-medlemmene gjennom regionens og vinhusets historie, samt de sju vinene. Danillo er for øvrig ingen novise i faget, han har tidligere jobbet hos Fontanafredda og Prunotto, og har nå ansvaret for Nino Negri og deres viner.

Kvelden ble rundet av med servering av den etter hvert legendariske «Kjetils gryte», som passet perfekt til Nino Negri Sfufsat Valltellina.

Her er kveldens viner

Nino Negri Alpi Retiche IGT 2019

Duft av grønne epler, sitrus og lett floral duft. Lys strågul farge. Smak: krisp i anslaget, lett syrlig, smak av sitrus, aprikos og steinfrukt og en anelse av tropiske frukter som pasjonsfrukt og litchi. Lette kryddertoner med lett salt avslutning.  Godt balansert med 11,5% alkohol. Lang ettersmak, ueiket.
88 poeng

Grumello Valtellina Superiore 2019

Lett rød farge, og duft av jordbær og rød frukt og fioler. Distinkt anslag med medium fylde. Mineralrik overveiende smak av fruktig mørke bær, plommer, svarte moreller/kirsebær. Elegant krydret og lett eiket. Pepper, lær og tobakk er til stede, men ikke framtredende. Behagelig lang ettersmak uten forstyrrende tanniner og alkohol.
87 poeng

Sassorosso Valtellina Superiore DOCG Grumello 2019

Klar varmrøgd farge. Duft av kirsebær og jordbær, krydder og blomster. Denne vinen har hele spekteret av duft og smak, som kjennetegner Nebbiolo. Tørkede blomster, røde frukter, svisker, lakris, anis, tobakk og kirsebær, samt vanilje etter lagring i eikefat. Mykt anslag hvor alkohol, tanniner og syre er godt balansert. God og lang ettersmak. Rett og slett en god vin.
89 poeng

Ca´Guicciardi Valtellina Superiore DOCG Inferno 2019

Rubinrød farge. Duft av mørke bær, krydder og tørkede blomster. Mineralrik. Fruktig og floral, tydelige svarte moreller og mørke bær fyller ganen, lett krydret med anis vanilje og rosmarin. Etter litt luft blåser eiken av, og vi kjenner også tydelig bringebær, pepper med en anelse lakris, tobakk og jordtoner. En utpreget tørr vin som allikevel oppleves som myk i avslutningen. Medium fylde, men  kompleks. Typisk italiensk. Tørr, delikat og behagelig. Lang ettersmak tydelige tanniner, noe avrundet.
88 poeng

Fracia Valgella Superiore DOCG 2018

Klar varm rubinrød farge. Duften av middelhavskrydder som rosmarin, basilikum og lavender komplimenterer røde frukter og roser. Medium pluss fylde og godt integrerte tanniner. Vinen bærer også god syre som gir lang og god ettersmak. Smaker av friske blomster, jordbær og plomme. Kandisert sitrus, hint av lakris, de nevnte krydderne og noen jordtoner gjør vinen forholdsvis kompleks, men framstår likevel som elegant.
88 poeng

Nino Negri Sfursfat Valtellina 2019

Nebbiolo “apassimento”, som betyr at druene plukkes og legges i 4 kg beholdere, som igjen lagres på 5-600 m høyde i hus som er designet for å gi gjennomtrekk. Kald vind flyter gjennom husene hvor vinen lagres. Druene tørker i mer enn 100 dager, og mister ca 40% av sin fuktighet. Noe som gjør vinen svært konsentrert. Vinen er alkoholsterke med sine 16%, men framstår som tørr og krisp, og ikke like tung som en amarone. Klar og lett intens rødfarge. Duft av jordbær og modne solbær, lakris, estragon, rosmarin og en anelse røyk. od fylde og intense smaker. God syre understøtter både høy alkohol og til dels kraftige tanniner. Vinen er også lett eiket, etter 22 måneder på eikefat, så jeg anbefaler å lufte denne godt. Vinmakeren anbefalte denne til vilt og eller modne oster. Vinen krever kraftige smaker, dersom den ikke skal nytes som aperitif eller etter maten. Ingen typisk dessertvin. God og lang ettersmak, men alkoholen forstyrrer litt. Noen år i flasken før konsum tror jeg ville gjort denne vinen godt.
86 poeng

Carlo Negri Sfursfat 5 Stelle 2018

Nok en “apassimento” vin som i tillegg har fått et år ekstra i flasken, Intens rød farge, en anelse varmere enn rubinrød. Kompleks og fyldig på duft. Et bredt spekter av vanilje, lær, sjokolade og tørket frukt, understøttet av middelhavskrydder og mynte. Denne er noe mindre eiket enn lillebror, og det kan skyldes at denne “kun” får 18 måneder på eikefat. Jeg vil allikevel anbefale en god lufting av denne før servering. Kompleks også på smak, med umiddelbar full tyngde. Mørke moreller, plomme og bjørnebær, understøttet av svisker, lær og lakris. Kraftige tanniner som allikevel føles runde. Lang, silkemyk og voluminøs ettersmak, hvor også mango melder seg på. Vinen bærer fortsatt preg av at den er ung, men kan utmerket vel nytes som den er.
89 poeng.