Norges hyggeligste vinmesse?

Golia Vinmesse er vinmessen for deg som helst smaker sammen med andre.

Del på Facebook

Hva er egentlig den perfekte rammen for å smake god vin? Personlig ville jeg sagt i gode venners lag. Og det er kanskje det som gjør vinmessen på Golia som var 8. juni så spesiell. Her kommer naboer og gode venner og smaker sammen, og sånt blir det god stemning av og diskusjoner over vinene både med kjente og ukjente.

16 utstillere hadde tatt med seg vin fra alle verdenshjørner, med en klar overvekt av lyse og letter viner som matchet været utendørs perfekt, og kanskje ga litt inspirasjon som match til både sommermat og de varme sommerkveldene på terrassen vi satser på at kommer uansett. Noen hentet kanskje til og med litt inspirasjon til sommermaten fra Giorgio Nepi, som serverte nydelige italienske delikatesser fra hjemlandet.

Etter at man hadde benyttet muligheten til å smake seg gjennom nesten 200 ulike viner var det mulig å fortsette smakingen og samtalene ute i bakgården hvor en kortreist vinbar hadde åpnet for anledningen med en omfattende vinliste på glass.

Under er tre sommerfavoritter fra messen.

Griesel Blanc de Noirs Brut 2020 (10426601)

Med høyere etterspørsel og dermed priser i Champagne, og dessverre høyere temperaturer i Europa må vi som liker godt lagde bobler se oss om andre steder etter gode kjøp. Og her melder tyskerne seg på. Røde epler, røde bær, toast og gjærbakst både på nese og smak. God syre og struktur, fin lengde og en nydelig avslutning. Blanding av de røde champagnedruene Pinot Noir og Pinot Meunier (10%). Et godt alternativ til Champagne som viser at tyskerne mener alvor med sin Sekt. Drikker bra nå, men tåler fint å ligge de neste ti årene. Perfekt som aperitiff eller til sommerens spekemat.

Kr. 330
90 poeng

Alde Eplesider 2022 (5895501 )

Som en på messen sa: «Dette er noe helt annet enn det skvipet jeg forbinder med sider». Nydelig lukt av modne røde epler og blomstereng. Smaker modne røde epler med en nydelig og balansert syre. Fin lengde. Smaken lange sommernetter i Hardanger henger i. Siderbonde Olav Bleie kan åpenbart tingene sine. Et godt vitnesbyrd om at norsk sider er noe å følge med på fremover. Passer ypperlig som aperitiff, til sommerens koldtbord eller sjømat. En liten bonus at alkoholnivået er på 6,9% når sommervarmen slår inn for fullt.

Kr. 179.90
87 poeng

Cornelisssen Patos Susucaru Bianco 2021 (15420001)(

Jeg pleier egentlig å styre unna de såkalte «kjendisvinene». Men når naturvinnestoren Frank Cornelissen og popstjerne Sondre Lerche slår seg sammen blir det for spennende å ikke teste det ut. Og jammen har ikke de to fått til noe veldig bra. Brune epler, aprikos, honning og blomstereng på nesen, med en smak av brune epler, aprikos, fersken og sopp med hint av sjø. Lang og tørr avslutning med tydelig struktur fra skallkontakten druemosten har hatt under gjæring. Drikk nå eller over de neste fem årene. En nydelig match til oliven og spekeskinke i sommersola, eller sommerens fisk og skalldyr, spesielt med sesongens tilbehør.

Kr. 299.90
88 poeng