Novecento Chianti Classico Riserva 2014, foto Jørn Broll, matogvinnett.no

Novecento Chianti Classico Riserva 2014

Del på Facebook

I hjertet av Toscana, 1 times kjøretur sør for Firenze, finner du Dievole, som med sine totalt 400 hektar er en av Chanti Classicos størtste gårder. Den består egentlig av 4 eiendommer; Hovedeiendommen, Dievole, med sine 86 hektar i Chianti, Podere Brizio med sine 11 hektar in Montalcino,  Le Due Arbie med 70 hektar vest for Siena og Tenuta Meraviglia med 33 hektar i Bolgheri.

I 2013 kjøpte argentineren Alejandro Bulgheroni eiendommen og ansatte terroir-ekspert Alberto Antonini som sjefsønolog. Antonini bestemte seg umiddelbart for gjæring i betongegg og fermentering på eikefat, og sammen har de renovert og perfeksjonert produksjonen på gården de siste årene. Vin og olivenolje har vært produsert i snart 1000 år på denne unike eiendommen, og i dag er om lag 80 hektar plantet med vin, hvorav 55 hektar i produksjon.

Mesteparten av gården er naturlig nok plantet med den lokale druen Sangiovese, men andre tradisjonelle druer som Canaiolo, Ciliegiolo og Colorino. I tillegg til de hvite Trebbiano og Malvasia i San Colombano. I kjelleren kombineres moderne ståltanker med både store slavonske (80hl) og franske (40hl) eikefat.

vinifikasjon  
Novecento Chianti Classico Riserva 2014 er en blanding av 95% Sangiovese og 3% Canaiolo. Vinmarkene ligger på 30 til 420 meter over havet med sør/sørvest-vendt disposisjon, hvor jordsmonnet består av kalk og leire.
Mosten spontangjærer i 14-15 dager på 75 hektoliters sementtanker med en temperatur på 26 – 28 ° C. Naturlig malolaktisk gjæring. Den lagres videre i 17 måneder på 43 hektoliters franske Allier eikefat. Vinen får til slutt 3 måneder på flaske før salg.

smaksnotater
Dievole er flaggskipet til gården og er en en vin med elegante nyanser og lengde i smakene. Behagelig, klar, ren, intens vin med myke smaker av friske røde frukter med noe kirsebær i bakkant. Tanninene er tydelige men samtidig pent integrerte. Den har mye av alle de gode egenskapene som gjør at jeg kan sitte lenge å nyte smakene på de forskjellige lagene som kommer frem. Friskheten bølger mellom fruktlagene og leker sisten med tanninene! Jeg nyter hver dråpe etter først å ha luftet den på karaffel i 2 timer og temperert den til 16° C. Vinen ble også servert til helstekt lammelår. Nam!

Jeg får beskjed om at den kan lagres i opptil 12 år fremover, minst. Det blir heller ikke feil å smake dessertvinen deres Vin Santo di Chianti Classico 2011, fantastisk elegant sødme!

Dievole Novecento Chianti Classico Riserva 2014

Agricola Dievole

PS! Det er feil årgang som er oppført på VP, det er 2014 årgangen som gjelder.