Nytt år: blanke ark og rene viner!

Del på Facebook

Før årsskiftet arrangerte Norske Vinklubbers Forbund en stilig øko-bio-vin-messe på Oslo Militære Samfund i Oslo. Nå kan du starte det nye året med blanke ark og  rene viner, anslagsvis med vurdering av mine favoritter fra den messen:

 

Jonty’s Duck «Pekin White»

https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Sør-Afrika/Jonty%27s-Ducks-Pekin-White-2017/p/7143901

Vinmerket Jonty’s Duck eies av Jonathan (derav navnet) og en haug med gjess (!), i Sør-Afrika, et stykke inn i landet fra Cape Town. Vingården hans, Avondale Wines, har så langt klart å unngå oppkjøp fra store investeringsfond, og er fortsatt eid og drevet av familien. Gården drives økologisk, druene plukkes for hånd og det brukes villgjær. I vinmarkene går det en haug med gjess beitende mellom vinrankene, og deres yndlingsdiett er snegler som ellers ville tatt grådig for seg av druene (se morsom video på YouTube!). Denne hvitvinen har ligget «sur lies» i 6 måneder og er lagret på gamle eiketønner. Det er en blanding av 85% Chenin Blanc (Sør-Afrikas hvite flaggskip) og resten Semillon og Viognier, som kan minne litt om en hvit bordeaux-blend. Dufter lime, ananas og litt honning med hint av kjeks, og på smak: Saaaaaftig! «Hverdagsgodt».
(importør: Palmer)

 

 

 

 

La Cappucina «San Brizio Garganega»

https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Italia/La-Cappuccina-San-Brizio-Garganega-2016/p/10277501

 

Vingården La Cappuccina i Veneto i Italia, anses som en pioner innen bio-agrikultur. De har drevet økologisk siden 1985, da en skikkelig januarfrost grep Europa, og det var 23 minusgrader i Toscana! Brrrr. The Great Frost tok livet av 90% av oliventrærne i området, og drueplantene ble skadet. Etter dette ble man enda mer opptatt av å styrke drueplantenes egen motstandskraft og robusthet, og bygge opp mikroklimaet i vingården uten kjemiske midler. Denne vinen er en typisk Soave på 100% Garganega fra egne vinmarker. Jordsmonnet er vulkansk basalt, druene er håndplukka og vinen har ligget 7-8 måneder «sur lies» i eiketønner etterfulgt av 10 måneder modning på flaske. Dufter deilig av gul frukt, og på smak en rik, deilig glatt viskositet, bra syre, noen mineralske overtoner og litt stramhet fra fat. Deilig!
(importør: Red&White)

 

 

 

 

 

Ch. de Mèrande «La Belle Romaine» og «Deliràn»

https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Frankrike/Ch-de-Mérande-La-Belle-Romaine-Arbin-Mondeuse-2017/p/10663601

https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Frankrike/Le-Déliran%27-2017/p/10689901

Brødrene Genoux kjøpte det historiske slottet Mérande med tilhørende vinmarker i 2001, og har drevet biodynamisk siden 2012. «Un grand vin ne peut être qu’un vin  naturel», har de sagt, og i henhold til min rustne skolefransk betyr det noe som «en flott vin kan ikke være annet enn en naturlig sådan». Brødrene hverken filtrerer eller klarer vinene, og bruker minst mulig svovel. Druene er håndplukka og spontangjæra, og rødvinen La Belle Romaine har ligget 12 måneder på sement. Vinmarkene ligger på kalkrikt jordsmonn, som gir en nydelig rødbete-aktig, jordlig duft på denne vinen. Jeg kjente ikke druen Mondeuse fra før, men for et nydelig nytt (!) bekjentskap for 2020! Så saftig! Moden frukt, krydder og rødbet på duft, og tørrer akkurat bittelitt til å holde deg på tåhev. I tillegg digget jeg den rosa musserende «Le Déliran’» fra samme vinmaker og samme drue, en usvovlet (!) pet-nat satt under 5 bar trykk i flaske. Den duftet såpass intenst av litchi at jeg ble superoverrasket over knall syre på smak! Minnet om en blanding av rabarbara og bringebær. Oppløftende. Kanonstart på det nye året.
(importør: OWN Winemarket)

 

 

 

Dom. Del Aguila «Picaro Clarete»

https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Spania/Dominio-del-Águila-Pícaro-Clarete/p/10899001

Et ungt ektepar lager disse vinene på sin vingård i Spania, midt inni landet nord for Madrid. Clarete-metoden som vinen tar sitt navn fra, går ut på å blande røde og hvite druer og lagre dem på tønner sammen, en gammel tradisjon som dette paret børster støv av og som gir en nesten kunstig farge på vinen. Da jeg så den, tenkte jeg (skeptisk) at dette kom til å smake godteri. Og det gjorde det! Men på en vibrerende, småstram, interessant måte. Druene er håndplukka og fottråkka, 8 måneder fermentert i betong, lagret i nesten 2 år, og tappet ved gravitasjon. Snakk om «sakte vin»! Ikke filtrert eller klaret, og de bruker urteuttrekk til behandling av vinplantene. På duft søte roser, og på smak: deilig! Godteri på flaske, uten å bli gummifrukt (vinen har tross fargen mindre enn 3 gram sukker pr.liter!), veldig viskosiøs og meeeeeget varig ettersmak. Noe nytt!
(importør: Natural Selections).

Og tilslutt: en generell anbefaling på Meinklang fra NonDos (Prosa i 2018-årgangen er deilig frisk) og vinene fra både False Bay og Watercloof sin «Cirle of Life»-serie, deilig hverdagsgodt av den renere sorten: blandingen av Sauvignon Blanc og Chenin Blanc dufter litt metall og kruttrøyk, mens den rene Sauvignon Blanc-utgaven til Watercloof dufter søte parfymerte stikkelsbær med litt strammere syre, – begge saftige, glatte og fruktige.

 

 

Ny messe: Fin Vin og Brennevin

Neste vinmesse i Oslo Militære Samfund, er Fin Vin og Brennevin, arrangert av Norske Vinklubbers Forbund og magasinet Vin & Brennevin tirsdag 21. janaur.
Se her for mer informasjon og billetter.