Olek Bondonio Langhe Nebbiolo 2018

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Benytt gjerne anledningen til å laste opp noen av denne supre Langhe Nebbioloen fra Olek.

–  –  –

Olek Bondonio har på de 14 årene han har drevet familegården, klart å opparbeide seg kultstatus med vinene sine. Gården, La Berchialla, har vært i familiens eie i omtrent 200 år, men de første vinrankene ble ikke plantet før for ca. 90 år siden (Dolcetto) av Oleks bestefar, Riccardo Bondonio. Nebbiolo ble plantet i 1969. Alle druene ble den gang solgt til kooperativet Produttori del Barbaresco, som ligger kun 5 minutters kjøretur nord for Oleks gård, som igjen ligger kun 15 minutter nord-øst for Alba.

Olek tok over gården etter faren i 1999 men den første årgang hans kom ikke ut før i 2005, frem til da brukte han tiden godt og plantet straks Barbera, Dolcetto og Nebbiolo på den 4 hektar store gården. Siden prisen på vinmarkene i Piemonte er ganske høy nå har ikke Olek tatt seg råd til å utvide med flere marker, så han har fremdeles 4 hektar og produserer ca. 22 000 flasker per år.

vinifikasjon

Lange Nebbiolo er 100% fra Starderi markene hvor vinrankene er 5 år gamle. Mosten har fått 1 måneds maserasjon og så 11 måneders modning på 3000 liters eikefat. Vinene til Olek har fra starten av dag blitt produsert 100% økologisk og biodynamisk. De spontangjæres, får ingen klaring eller filtrering, og det brukes et minimum av svovel (35mg/l).

smaksnotater

Langhe Nebbiolo er en klokkeren vin med leskende fine smaker med god syre, ren frukt og en passe dose med tanniner. Jeg sitter igjen med en god følelse av en vibrerende vin med rene og friske smaker av kirsebær, lett krydret, med god lengde på smakene og som drikker fint nå men vil om 4-5 år nok vil være på sitt beste. Server temperert til 16-17º C og gjerne til andebryst med pærer og neper.

Olek Bondonio Langhe Nebbiolo 2018

tidligere artikler;
Barbaresco 2012
Barbaresco Starderi 2014
videointervju med Olek