Chateau Burgozone, foto Produsenten.

På oppdagelsesreise i Bulgarias vinverden

Del på Facebook

Chateau Burgozone, foto Produsenten.

Som mange andre land i Øst måtte de bulgarske vinmarker tåle utfordringer når kommunismen var på fremmarsj etter 2. verdenskrig. De senere årene er virkeligheten annerledes og det satses på vinproduksjon og kvalitet. Det er åpenbart at Bulgaria ønsker å tre inn i den internasjonale vinverden. Der bør de også få en plass.

Bulgaria har egne druesorter som Shiroka Melnishka Loza, Mavrud, Rubin, Dimiat og Misket. Viner basert på lokale druer blir i mindre grad eksport. Det er som i mange andre vinland de internasjonale druene som vinner frem som chardonnay, pinot noir og sauvignon blanc.

To vingårder produserer spennende viner som også kan være aktuelle for det norske markedet. Den ene er Château Burgozone og den andre er Tsarev Brod.

En av de virkelig gode vinene fra Château Burgozone er Iris Creation fra 2014. En kraftig rødvin som vil passe godt til en varm sommerdag der biffene legges på grillen og krydres godt.

Tsarev Brod har flere gode viner basert på internasjonale druer som sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir. Chardonnay-vinen fra 2016 er i en klasse for seg selv. Markant syrepreg, fruktig og

floral med friskhet og god modning. En vin du kan åpne og hygge deg med eller kombinert med mat, gjerne godbiter fra havet.

Sauvignon blanc 2016 er fra samme gård og kan fort bli en konkurrent til viner fra New Zealand.

De senere årene har det blitt mer populært å drikke roseviner. Tsarev Brod sin rosevin Rose De Pinot fra 2016 kan fort bli et spennende alternativ til andre roseviner på markedet. Lys rosa. Fruktig og en friskhet som inviterer gjester til å smake den før man setter seg ved middagsbordet.

Så var det Pinot Noir fra 2016 en av Brods spennende rødviner. Lett og tiltalende rødvin som kan passe til retter som ikke er alt for komplekse.

Mitt møte med bulgarske viner var på mange måter overraskende. Jeg forventet ikke mye og må erkjenne at jeg var litt skeptisk. Det er hyggelig og i ettertid si at jeg ble positivt overasket. Her er det flere viner som fortjener en plass i norske vinreoler.