Foto: Pascal Clement

Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Pinot Noir druen er kjent for å produsere noen av de beste vinene i verden, men det er ikke den enkleste druen å dyrke. For eksempel består selve klasen av tettpakkede druer, noe som gjør den mer følsom for råte og andre sykdommer. Druen kommer opprinnelig fra Burgund, hvor Pascal Clement også holder hus. Prisene på mange av Pinot vinene herfra har nådd uante høyder, men prisen for dagens forslag er svært overkommelig, kvaliteten tatt i betraktning.

–  –  –

Huset til Pascal ligger i Sauvigny les Baune, ca. 10 minutters kjøretur nord for Beaune. Han eier ingen egne vinmarker, men leier 0,85 hektar i Savigny-lès-Beaune og kjøper resten av druene til produksjonen sin fra 19 forskjellige appellasjoner fra Rully i Sør-Burgund til Chambolle og Gevrey i nord. Kjelleren i hovedhuset som ble bygget på 1850 tallet, rommer omtrent 200 fat og er også utvidet med nye produksjonslokaler.

Selv om Pascal kun har produsert egne viner siden 2012 har han mye og god erfaring fra tidligere. Han har for eksempel jobbet i fire år hos en av Burgunds mest legendariske vinprodusenter, Jean-François Coche-Dury, og hos Chanson Pere et fils Group Bollinger.

 

fakta

– 99% av produksjonen hans eksporteres til Norge, USA, England, Canada, Sverige, Nederland, Japan, Korea og Italia.

 

vinifikasjon

Markene ligger vendt mot sør i Côte de Beaune, og ganske tett på (10-100 meter) som Village og 1er Cru-klassifiserte markene. Ligger i Piemonte-bakker, i kalksteinområder, med leire og marl-nyanser, stent hvis ikke steinete, godt drenert og hvor vann sjelden stagnerer. Vinen er laget på 100% Pino Noir druer som er høstet for hånd og så fått 6 dagers skinnkontakt temperert til 8° C. Deretter gjæres den i 18 dager i ståltank før den modnes i 10 måneder på franske fat, 15% nye. Vinen ble tappet på flaske i juni 2018.

 

Foto: Pascal Clement

smaksnotater

Denne pinoten har en nydelig leskende frukt, finkornede pirrende tanniner, flottesmaker av røde bær, lett eiket og med medium lang ettersmak. Det er ikke den mest komplekse vinen men den er svært god og likandes. Jeg fikk mest ut av den temperert til 16° C og da uten mat, men skulle jeg anbefalt den til mat ville det ha vært grillet indrefilet av okse. Drikkevinduet på denne er innen 5-8 år.

Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2017

Pascal Clement