Marken Savigny Les Beaune les Guettottes. Foto: Pascal Clement

Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2019

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det meldes om frost i vinmarkene over hele Europa for tiden og mange vinbønder kjemper en innbitt kamp for å holde frosten borte. Om nettene lyses nå markene opp av tusenvis av fakler for å holde varmen på vinrankene. De som har vært så forutseende å spraye vinrankene med Valerian 507 i forkant av frosten er nok litt bedre rustet til å møte den, men mange får nå dessverre avlingen sterkt redusert. Pascal Clement sier at han har hatt tre netter på rad med frost og at avlingen så langt er redusert med 50%! Da er det fint å kunne nyte den spesielt gode årgangen av hans Bourgogne Pinot Noir 2019.

Gården til Pascal Clément ligger i Sauvigny les Baune, ca. ti minutters kjøretur nord for Beaune i Burgund. Pascal kommer egentlig fra en familie som har laget vin i mange generasjoner, men vinmarkene som familien en gang hadde ble solgt lenge før Pascal var klar for å lage vin selv. Først i 2012 kom hans første årgang, men hadde da lang og god erfaring fra for eksempel en av Burgunds mest legendariske vinprodusenter, Jean-François Coche-Dury hvor han var i fire år og også hos Chanson Pere et fils Group Bollinger.

Markene i Burgund er svært dyre og vanskelig å få kjøpt og selv om Pascal nå har kjøpt mer eier han nå en halv hektar vinmark i Savigny-lès-Beaune, Les Planchots. En mark som vil bli økologisk sertifisert i 2023. Resten av druene kjøper han fremdeles inn fra 19 forskjellige appellasjoner fra Rully i Sør-Burgund til Chambolle og Gevrey i nord. Produksjonslokalet i kjelleren i hovedhuset som ble bygget på 1850 tallet, er utvidet og oppgradert og rommer nå omtrent 200 fat og en mengde ståltanker.

Fakta

  • nye viner er Corton Charlemagne, Bienvenue Batard Montrachet og Aloxe Corton 1er Cru les Valozieres

Vinifikasjon

Markene ligger vendt mot sør i Savigny les Beaune og Chorey les Baune De ligger ganske tett på (10-100 meter) Village og 1er Cru-klassifiserte markene i et jordsmonn av kalkstein og leire. Markene er godt drenert hvor vann sjelden stagnerer. Vinen er laget på 100% Pinot Noir-druer som er høstet for hånd og får seks dagers skinnkontakt temperert til 8° C. Deretter gjæres den i 18 dager i ståltank før den modnes i ti måneder på franske 456 liters fat, 15% nye. Ingen filtrering.

Smaksnotater

Marken Savigny Les Beaune les Guettottes. Foto: Pascal Clement

2019 er en svært god årgang av denne vinen. Utrolig elegant og leskende vin med smaker av jordbær, kirsebær, blåbær, sopp med et snev av pepper, vanilje og bløte tanniner. Den glir florlett over tungen og etterlater et smil om munnen og et ønske om et lite glass til. Drikk temperert til 16º C og da gjerne til ytrefilet av elg. Denne tåler gjerne å ligge i 6-7 år fremover.

1969701
Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2019
Frankrike, Burgund
Kr 289,90
Bestillingsutvalget