Albarino/alvarinho fra Rias Baixas i Spania og Vinho Verde på den portugisiske siden er gode kjøp i mailanseringen.

Piaggia Pietranera Toscana 2019

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Et nytt og hyggelig bekjentskap. Piaggia lager en rekke flotte viner hvor denne Sangiovesen er den rimeligste, men la deg ikke lure, det er en svært flott vin som er pent priset og passer perfekt til lam.

I 1975 lette Mauro Vannucci etter land å bygge et hus. På tomten han fant var det en vinmark som han i begynnelsen leide ut til en vinbonde. Men minnene fra barndommen da familien laget vin til hjemmebruk gjorde sitt til at han til slutt valgte å ta over marken og begynte i 1991 og lage sin egen vin. Resultatet var tilfredsstillende og siden den gang har gården vokst litt etter litt.

Helt siden begynnelsen ønsket Mauro å uttrykke kraften, rikdommen og strukturen som kommer fra sunn frukt som er perfekt modnet. Han er ikke sjenert over å sammenligne seg med de beste, som for eksempel for noen år siden mens han besøkte Chateaux Margaux, sa han til eieren Paul Pontallier: ’’ Din vin er veldig god, men det er også min’’. Den franske vinmakeren spurte ham hvem han var og hvilken vin han laget. Mauro dro frem en flaske med Piaggiaen og fikk Pontallier til å smake. Pontallier komplimenterte ham og ba om en flaske å drikke den kvelden med kollegaer!

I dag er det Mauro og datteren Silvia Vannucci som driver den 25 hektar store gården hvorav 20 hektar er beplantet med vinranker. De holder til i Poggio a Caiano i vinregionen Carmignano i Toscana, snaue 45 minuters kjøretur vest av Firenze, hvor de produserer omlag 100 000 flasker vin per år. Carmignano er en av de mest historiske italienske vinområdene og også blant de minste. Her er Vannucci-familien kjent for å være de som lager referansevinene fra området. Det anbefales varmt å stifte bekjentskap til alle de fire vinene deres som også er tilgjengelige på Vinmonopolet. Vinene, Pietranera, Il Sasso, Piaggia og Poggio de`Colli er laget på Sangiovese, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot, fra vinranker som er fra 20 til 60 år gammel. Vinrankene Piaggia er 50 år gammel, Il Sasso  60 og Poggio De Colli 20 år.

Fakta

  • 60% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Sveits, USA, Canada og Norge
  • gode årganger er 1996, 1997, 1999, 2001, 2005, 2006, 2010, 2016 og 2017

Vinifikasjon

Albarino/alvarinho fra Rias Baixas i Spania og Vinho Verde på den portugisiske siden er gode kjøp i mailanseringen.

Druematerialet til Pietranera er 80% Sangiovese fra 20 år gamle vinstokker og 20% Cabernet Franc fra 3 år gamle vinstokker.  Jordsmonnet av leire og stein (Galestro) og markene ligger 250 m over havet i et sør-vestvendt landskap. Druene håndplukkes og vinifiseres i små fat for maks ekstraksjon fra drueskinnet med naturlige gjæring i minst 18-20 dager. Mosten overføres til små franske bariques, hvor den får malolaktisk gjæring og modnes i 4-5 måneder før den tappes ufiltrert på flaske og får minst 6 måneder på flaske før salg.

Smaksnotater

Pietranera er en fyldig, frisk og flott vin. Superflotte dufter av friske kirsebær, hengt kjøtt en lett eim av bålrøyk og frisk sjøbris slår imot fra glasset. På smak kommer det saftige kirsebær, modne moreller, røde bær, pepper som balanserer fint mot et godt syrespill. Smakene er intense og fruktige med integrerte tanniner, med et lite preg av eik som ikke skjemmer og en lang smakfull utgang. Drikk temperert til 16º C og gjerne til pasta eller til påskelammet. Den kan lagres i opptil ti år fremover.

1997001
Piaggia Pietranera Toscana 2019
Italia, Toscana
Kr 279,60
Bestillingsutvalget