Vi avslutter Pinot-fokuset i oktober med denne munnvektige vinen fra Gevrey Chambertin. En lærebok i moderne vinkunst, dette.
Pluss budsjettbombe. Nesten-burgunder. Les slutten.

Det er jo en pinefull affære å skulle plukke ut bare en rød burgunder laget av Pinot Noir-druen i denne siste av pinoktobers vinomtaler. Det er valgets kvaler. Så uendelig mange andre kunne ha vært hentet frem. Fortsatt er jo Bourgogne referanseområde nummer 1 for Pinot Noir-druens fortreffelighet. Så falt valget på en for meg litt pussig landsby. Ikke fordi det ikke lages kjempebra viner her, eksklusive og dyre som fy, noen av verdens beste, faktisk. Men fordi Gevrey vanligvis pakker godt med tanniner inn i vinene slik at det trengs flere år på å få dem modne og tanninene avslepne og runde. Dette kalles struktur, hvis man vil at det skal høres mer tilforlatelig ut og mindre munn-fiendtlig.
Vanligvis, ja. Men så dukker det altså opp kandidater som er perfekte allerede fra startstreken Audoin Gevrey Chambertin er en vanlig kommunevin, men har ikke noe av de grove og munnstrittende tanninene. Den har god munnvekt, har en dyp frukt, fylde, energi – og ungdom. 2023. Ja, den scorer høyt på alle punkter.

Litt mer om kommunen. Som har flest Grands Crus av alle de berømte kommunene i nærheten.
Rødvinene fra Gevrey-Chambertin kjennetegnes av:
- Dyp farge og konsentrert frukt
- Tydelig struktur med faste tanniner og frisk syre
- Aromaer av mørke bær, jordlige og animalske toner
- Stor kompleksitet og lagringsdyktighet
- En kombinasjon av kraft og eleganse som gjør dem blant de mest respekterte Pinot Noir-vinene i verden.
Men her i dette tilfellet trenger vi ikke lagringsdyktighet, når vinen er såpass åpen og sjarmerende i starten som denne er.
Men på nettet finner man gode gjennomganger som denne over de typiske smakene i denne kommunen:
«Gevrey-Chambertin-vinene har et særpreg som kombinerer kraft med eleganse. I ung alder fremstår de ofte mørkere og mer strukturerte enn mange andre viner fra Bourgogne, spesielt sammenlignet med naboer som Chambolle-Musigny eller Vosne-Romanée. Typiske aromaer inkluderer:
- Frukt: Mørke kirsebær, bjørnebær, solbær og plomme i yngre viner. Ved modning utvikles mer komplekse toner av tørket frukt og svisker.
- Jordlige og animalske noter: Fuktig skogbunn, lær, kjøtt, jern og trøffel er klassiske kjennetegn som blir tydeligere med alder.
- Krydder og urter: Subtile innslag av pepper, lakris, einer og røyk.
- Fatpreg: De beste produsentene bruker ofte moderat eik, som tilfører vanilje, toast og sødme uten å dominere.
Strukturen er gjerne robust, med tydelige men modne tanniner og frisk, balanserende syre. Dette gir vinene en følelse av soliditet og potensial for lang utvikling. Teksturen er dyp og konsentrert, men med en silkemykhet som kommer frem etter noen års lagring.!»
Der har vi altså dette med teksturen igjen.
Og før du nå peker på prisen og mitt navn og lurer på hva jeg holder på med, er det jo slik at dette området har eksplodert prismessig. Enten melder man seg helt ut, eller så prøver man å finne superdråper til relativt anstendige priser. Men de vil jo stort sett alltid være høye. Og hvis du fortsatt er med, les smaksnotatene. Der er det en grisebillig rød halvburgunder!
Om produsenten
Dette skriver den norske importøren om produsenten:
«Domaine Charles Audoin er en liten familieeiendom på 14 hektar som ligger i landsbyen Marsannay helt nord i Côte de Nuits, Burgund.
Familien har drevet eiendommen i fem generasjoner og har tappet egen siden i 1972. Domaine Audoin eier hovedsakelig vinmark i Marsannay, men har også noen marker i Gevrey-Chambertin, Fixin og Pommard.
Cyril Audoin (født 1978), som er utdannet ønolog, har laget vin siden han var 15 år gammel. Cyril lager «naturlige» viner med spontangjæring som verken filtreres eller klarnes. Stilen er generelt kraftig med sterkt jordsmonnspreg, med saftig kjølig frukt og meget god lagringsevne. Cyril er ingen stor tilhenger av eikepregede viner og bruker maksimalt 20 prosent nye eik for sine viner.
Jordsmonn
Jordsmonnet i denne vinmarken er preget av klassisk argilo calcaire, kalkholdig leire, sil og kalkstein. Vinmarkene ligger godt eksponert og druene kommer fra 2 parseller i lieu-dit Les Crais og La Croix des Champs fra om lag 45 år gamle vinstokker.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, spontanfermentert i tanker, modnet 14 md. i franske fat, hvorav 20% nye. Tappet uten filtrering.»
Så langt importøren. Nøkkelordene her er spontanfermentert, bare 20 prosent nye fat. Tappet uten filtrering. Tre elementer som bidrar sterkt til kvaliteten. Bruker man for mye nye fat, mister man frukt og terroir-preg.
Matfølge
Typisk matfølge her vil være andebryst, viltkjøtt, Bresse-kylling, og spekepølser. Pluss mye annet. Men man bør ikke dynge for mye på i maten slik at hovedingrediensene her ikke skinner nok.

12663201
Audoin Gevrey Chambertin 2023, Burgund, Frankrike
Eldre vinstokker, klassisk, pen rødbærsfruktighet med bringebær og moreller, hint av mynte og fat, men i pen innpakning. God fylde og kraft og et jordlig innslag. Avslepne tanniner. God lengde, Passer til: Storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau, and.
899,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 5)
Autentico AS
Billigbombe med en skvett burgunderjuice i
Hva får du for 150 kroner på Vinmonopolet? Vi snakker da om nederst på prishyllen, og selvsagt får man ikke noen riktig burgunder for den prisen. Men en halvveis burgunder får man. Gjennom denne:

15124401
Les Deux Chevaliers Pinot Noir 2024, Frankrike
Billigbombe, dette, med pen, sødmefull frukt, litt dropsaktig med mer mørke bær enn tidligere årganger. Avslutter middels fyldig og med pen sødme på tungen. Druer fra Burgund, Loire og Languedoc. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam og sau.
150,– kr (Basis) 83 poeng (terningkast 6)
Vinkilden AS