Polizianos hovedhus. foto © Agr. Poliziano

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Dette er en vin alle bør stifte bekjentskap med! Det er en intens og skikkelig godbit til en god pris (280.-) i en god årgang. Gleden ved å drikke den er vedvarende, lenge etter siste dråpe er borte.

–  –  –

Azienda Poliziano er i dag viden kjent for å være en av Montepulcianos absolutte topprodusenter. Gården ble grunnlagt i 1961 av Dino Carletti, mens det er sønnen hans, Federico Carletti, som står for driften i dag og som har utviklet vinhuset til en plassering helt i kvalitetstoppen. Du finner gården Poliziano en 1,5 times kjøretur sør for Firenze, i Montepulciano Stazione i vindistriktet Toscana.

Siden starten har gården vokst fra 22 til hele 165 hektar vinmarker med en total-produksjon på omtrent 1 million flasker i året! 130 hektar av disse er i Montepulciano, 7 i Cortona og 28 i Maremma, mens 30 hektar av vinrankene omkranser hovedhuset på gården. Produksjonen består av Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Rosso di Montepulciano, Maremma Tosana IGT, Cortone DOC og Toscana IGT i tillegg til Vin Santo DOCG i utvalgte årganger. Som følge av økningen i kvaliteten på vinene på 60 tallet fikk området DOCG status i 1966. 

Montepulciano er en middelalderby som ligger på en 600 meter høy kalkstenshøyde øst i Siena omkranset av gamle bymurer og vinmarker. Navnet på gården er en hyllest til den humanistiske poeten Angelo Ambrogini som ble født i Montepulziano (1454 til 1494) og kjent som «Il Poliziano», fra det latinske oversettelsen av Montepulciano – «Mons Politianus».

Det er også verd å få med seg Poliziano sin Rosso di Montepulciano og toppvinen Vino Nobile di Montepulciano Asinone! Førstnevnte er en enklere utgave men gir også mye for pengene mens sistnevnte bare må oppleves, eleganse og balanse! Asinione er i gode årganger noe av det ypperste distriktet kan frembringe.

Polizianos hovedhus. foto © Agr. Poliziano

vinifikasjon

Vino Nobile er en blandingsvin som er satt sammen av 85% Prugnolo Gentile (Sangiovese), 5% Merlot, 5% Colorino og 5% Canaiolo. Jordsmonnet er i hovedsaklig av vulkansk leire og stein og vinmarkene ligger på en 300-450 meter over havet. Vinen gjærer og får skallkontakt i koniske og rustfrie ståltanker over en periode på 15-20 dager før den modnes i 14-16 måneder i 2/3 franske barriques og tonneaux-eikefat og 1/3 i betongegg.

smaksnotater

Kraftig frukt, mørke kirsebær, lett fatpreg, mørk, men lystig vin som er konsentrert, bløt, fruktig og med en passe frisk syrlighet som gir en ekstremt behagelig vin som passer godt til lam i appelsinsausandebryst eller kun til kontemplasjon. Serveres med en temperatur på 17-18° C. Den drikker utmerket nå men kan ligge i opptil 10 år for en mer utviklet vin.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015

Azienda Agricola Poliziano