Bygningene er farget akkurat som vinen. Rosa. Og med elementer av den blå himmelen som alltid preger sommeren i Provence. Her er den staselige, men allikevel enkle, bygningen til Ch. Vignelaure. Foto: Produsenten.

Provence-rosé på sitt beste

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er kanskje vanskelig å bli klok på rosévinene fra Provence i det sørøstlige Frankrike. Ved første prøving smaker det ikke allverdens av dem. Men når du lærer dem å kjenne, vet du at det er det komplekse og subtile som gjelder. Det antydede.

Ukens vin: Ch. Vignelaure La Source 2020

Vinmonopoplet satser mye på rosévin i sin mailiste. Det er bra, selv om treffsikkerheten ikke er fullt så god som man kunne ønske. Det er inkludert bl.a. en vin fra topprodusentene i området, Ch. d’Esclans. Men jeg er kommet til at Ch. Vignelaure blir min sommer-rosé dette året. Prisen er bra, kvaliteten på topp. Mange merker har nå brutt 200-kronersgrensen, mens Vignelaure fortsatt holder seg under.

Og dette med kvaliteten på en Provence-vin, hvordan rangerer man nå den? Hva består den faktoren av?

Da må man først analysere stilen på en Provence-rosé. Det er egentlig som en litt rund hvitvin, men med et lite bluss av noe udefinerbart rødt. En klassisk vin herfra har gjerne roseduft og en eller annen morell-innretning på smakningen. Av og til med islett av nyper, men det er gjerne når skallene har fått være med litt lenger i de aller første timene.

Château Vignelaure ligger nær landsbyen Rians, med vinmarker på 3-400 meter høyde over havet. Det er relativt god forskjell mellom dag- og nattetemperatur her, og sammen med langsom modning er det med på å gi akkurat den friskheten og spensten som særpreger de vellykkede Provence-roséene.

Grenache og Cinsault er vanlig i blandingene og det er som regel med noe Syrah for å stramme vinen opp litt. Vignelaure bruker i tillegg litt Cabernet Sauvignon, men tydeligvis ganske så forsiktig (10 prosent) slik at det ikke skal komme noe tanniner eller lignende i smaken.

Bygningene er farget akkurat som vinen. Rosa. Og med elementer av den blå himmelen som alltid preger sommeren i Provence. Her er den staselige, men allikevel enkle, bygningen til Ch. Vignelaure. Foto: Produsenten.

10808101
Ch. Vignelaure La Source 2021
Provence, Frankrike
193,– kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)

Roseblader, elegant, gule moreller, grapefrukt. Diskret preg, med herlig finish av ferskentoner. Utrolig fin kosevin. Passer til: Salat, sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, lyst kjøtt, fisk.
Servco