Utsikt over vinmarkene. foto © Querceto di Castellina

Querceto di Castellina Chianti Classico Gran Selezione Sei 2015

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

De har laget viner i 20 år allerede men jeg ble først observant på de nylig. Jeg skulle gjerne ha oppdaget de før, men er glad for å ha oppdaget de i det hele tatt. Denne vinen er god, farlig god! Ikke så rart at Wine Spectator har gitt den 94 poeng!

–  –  –

Querceto di Castellina har en perfekt beliggenhet mellom landsbyene Castellina og Radda i sentrum av Chianti Classico i Toscana, en times kjøretur sør for Firenze. Eiendommen har vært i familiens eie siden 1945, men druene ble delvis solgt i bulk eller markene leid ut til andre vinmakere frem til 1998 da Jacopo og Laura di Battista tok over driften for å skape noe unikt. Som Jacopo sa; «Vi hadde en fantastisk mulighet til å lage spesielt gode viner med tanke på at vi hadde denne vakre eiendommen i hjertet av Chianti Classico. Så vi bestemte oss for å ta en sjanse og begynne å produsere vin, uten noen erfaring.»

Da de bestemte seg for å produsere vin på gården ble dyktige ønologen Gioia Cresti ansatt som vinmaker og hun står fremdeles bak de gode vinene fra gården den dag i dag. Ønsket til Jacopo og Gioia var fra starten av å produsere viner etter en bærekraftig praksis og alltid å la naturlige smaker av friske druer og terroir lede veien mot å skape elegante viner med tilhørighet. Det ble i tillegg gjort store investeringer i bygningene og alle vinrankene ble replantet basert på en grundig undersøkelse for å finne den beste plassering, jordsmonn og druetyper.

Utsikt over vinmarkene. foto © Querceto di Castellina

I dag har de 11.5 hektar vinmarker hvor de lager vin på Sangiovese, Merlot og en liten mengde Viognier og Roussanne for den ene hvite vinen, Livia. Vinen, Sei, har fått navnet etter mange sammenfallende tall. Det betyr for eksempel seks på italiensk, og vinmarken den kommer fra måler 6,6 hektar med en tetthet på 6 666 vinstokker per hektar. Tonneaux fatene som brukes i produksjonen av vinen holder 666 flasker vin og deres datter Laura, ble født i 6/6/46.

 

fakta

– gården ble økologisk sertifisert i 2012
– gode årganger er 2000, 2001, 2006, 2010, 2015, 2016
– 85% av produksjonen eksporteres til USA, Canada, Brasil, Europa, Russland og Australia

 

vinifikasjon

Sei er en endruevin laget på 100% Sangiovese druer fra eldre vinranker med sørvestlig eksponering på 450 meter over havet fra marken Belvedere. Jordsmonnet her består av kalkstein og er rik på mineraler. Druene høstes manuelt og mykpresses før gjæring i sementfat. Kun naturlig gjær benyttes. Maserasjonen skjer over 25 dager og vinen modnes så i eldre, 500 liters franske eikefat i 18 måneder, før den får 12 måneders flaskelagring.

Utsikt over vinmarkene. foto © Querceto di Castellina

smaksnotater

Desto mer jeg smaker av vinen desto mer blir jeg glad i den! Etter 2 timers lufting åpnet den seg pent opp og jeg kunne glede meg over de fyldige men også lette smakene med god intensitet og friskhet. Det var også gode smaker av kirsebær og litt solbær i bakgrunnen, den var saftig, balansert og god med en lang frisk avslutning. Tanninene er tilstede, lett tørre, men pent integrert. Jeg sitter igjen med en svært behagelig opplevelse av en utrolig presis og fruktdrevet vin som gleder, mye, og lenge. Drikker bra nå temperert til rundt 16° C, men kan fint også nytes i 20 år fremover.

Det er en god matvin som passer til oksehale med fersk pasta eller grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas. Nam!

Querceto di Castellina Chianti Classico Gran Selezione Sei 2015

Azienda Querceto di Castellina