Phelan Farm høster ikke bare fra naturen, de vil også gi noe tilbake. Her er vinbonden blant vinrankene. Foto: Produsenten

Rajat Parr, Phelan Farm, California: – Dette er min gave til jorden

Den i USA kjente vinkelner, forfatter og vinmaker Rajat Parr vil gi noe tilbake til jorden. Det gjør han i vingården Phelan Farm i Cambria i California, blant stein og furuskog.

Del på Facebook

Rajat stønner over vond rygg, der han står og skjenker smaksprøver til besøkende på vinmessen Vinfeber i Oslo nylig. Lange og mange flyturer er ikke noe ryggen liker, men kan ikke overskygge hans glede over å presentere sine svært gode viner til oss konsumenter.

Rajat Parr fra Phelan Farm på Oslo-besøk. Foto: Jon Berg

Cambria er en landsby med 5000 innbyggere, på kysten midt mellom San Fransisco og Los Angeles. Her finnes den stedegne furuskogen Monterey, et av tre steder der akkurat denne arten finnes.  Det er et spesielt kjølig område. Sjelden blir det varmere enn 20 grader, selv ikke midt på sommeren.

Det kan være kjedelig for de badende, men perfekt for vinene. For her er vi langt fra de sviskepregede, oppsvulmete, alkoholstikkende, masseproduserte California-vinene man finner en masse i butikkhyllene over hele USA.

Vokste opp i India

Rajat vokste opp i Calcutta, India, sammen med sin fetter som senere startet to restauranter i Delhi. Han utdannet seg innen hotellfaget, flyttet til New York og fikk etter hvert et stort navn i USAs restaurantverden, som en ledende sommelier.  Han ble sjef for alle Michael Mina-restaurantene i USA, og har skrevet to referanseverk om vinområder og det å smake vin.

Men så, i 2020, tok han det store spranget. Han ville lage, ikke bare smake. Han ble vinbonde, og leide vingården Phelan Farm.

Vingården er på bare 4,5 hektar, men de kjøper også druer av andre produsenter.

– Vi høster ikke bare fra naturen, vi gir også noe tilbake, det er vår gave til jorden. Vi forbedrer jorden omkring drueplantene med naturgjødsel og ville vekster. Du kan smake og lukte på jorden vår at den er levende, her er det nesten som en jungel, sier Rajat entusiastisk.

Biodynamisk

Han driver biodynamisk, ingen kjemikalier, ingen sprøytemidler, det er gjødsel fra dyrene på gården, naturlig gjær, bare litt svovel i vinene for nødvendig stabilisering. Det er en levende gård, på mange vis. Her er også over 100 frukttrær, en grønnsakshage, sauer og høner.

Foto: Produsenten

Rajat liker å bruke spesielle og ikke så veldig kjente druer fra Europa. Han lager vanlig vin av sherry-druen palomino, gamay som i Beaujolais, savagnin som i Jura, trosseau som i portvin, og mencia, som i Bierzo i Spania. I tillegg bruker han de gamle franske traverne syrah, pinot noir og chardonnay, alt i hans egen karakteristiske stil.

De røde vinene har ofte lyse toner (minus syrah-vinen, med mørke bær og pepper), av bringebær, rips, kirsebær og blomster, leskende, med god syre. Mens de hvite gjerne får et preg av mineralitet, mandler, epler og sitrus. Alkoholnivået ligger på behagelige 12-13 prosent, takket være det kjølige klimaet.

Heldige er de som bor i Bergen, for flere vinmonopol har tatt inn vinene hans der, men hele tretten varianter er lett tilgjengelige på bestillingsutvalget. De koster mellom 500 og 700 kroner, og vinene fikk nylig rundt 90 poeng av Dagens Næringsliv.

Rajats store sprang fra de fine restaurantbordene til den californiske jungel har båret gode frukter.