Bush vines. foto ©️ Rall Wines

Rall White 2015

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Donovan Rall er en vinmaker å holde øye med og ikke minst vinene hans. Denne hvitvinen er for eksempel en vin til å holde både øynene og munnen åpne for, ikke bare fordi det er en svært god vin men den er også satt ned 100.- kroner fra 370.- til 270.-kr.

–  –  –

Donovan Rall er en av dem som jeg synes har fått det ganske bra til på de 10 årene han har laget vin i Swartland. Han studerte egentlig psykologi, men halveis ut i studiet bestemte han seg for at det var vinmaker han ville bli. Etter å ha gjennomført ønologistudiet på Stellenbosch Universitetet kom hans første årgang i 2008.

Som mange unge vinmakere i Sør Afrika eier ikke Donovan marker selv. Han ønsker foreløbig å stå fri til å velge de beste druene fra de eldste og beste markene, inntil han får råd til egne. Foreløbig lager han kun to viner, Rall Red og Rall White. Druene til disse kjøpes inn fra 10 forskjellige vingårder, for det meste fra Swartland regionen (Paardeberg), Stellenbosch (Bottelary og Helderberg) og Piekenierskloof. Produksjonen er på 8000-10 000 flasker vin per år.

Den viktigste druen i hvitvinen hans er Chenin Blanc (50%) mens resten er Verdelho (20%), Chardonnay (20%) og Viognier (10%). Druene fra de forskjellige markene får lov til å gjære og modnes helt naturlig hver for seg for å fremheve karakteren til hver enkelt, før Donovan finner riktig blend. Vinstokkene til Chenin Blanc er 45 år gammel mens de andre er fra 10 til 20 år gamle.

Bush vines. foto ©️ Rall Wines

fakta

– omtrent alt Donovan lager, 90%, eksporteres blant annet til Norge, Sverige, England, USA, Japan og Tyskland.

 

vinifikasjon

Produksjonen skjer for hånd i små kvanta fra de beste og eldste markene. Hele drueklasen presses manuelt i en kurvpresse og vinen fermenteres i 3-9 måneder uten tilsatt gjær i små, brukte, franske eikefat, før den lagres i 10 måneder på bunnfall med litt omrøring og tappes på flaske.

 

smaksnotater

Vinen har nå fått et ekstra år på baken og den har fått et litt mer rikere preg. Litt, ikke så mye. Selv om den har en rikhet som jeg liker ved denne vinen er den er samtidig slank og lekker. Det første og kanskje viktigste førsteinntrykket kommer gjennom duften fra vinen i glasset. Honningmelon, tropisk frukt, leeche, hvit pepper og en frisk salt havbris. Smakene holder et godt grep om smaksløkene og sier klart ifra om at jeg ute for en smaksrik vin som ikke har tenkt å gi slipp på lenge. Kremet munnfølelse, innsmigrende friskhet med en frukt som balanserer mellom det modne og det friske. Jeg gledet meg over smakene mens innholdet i flasken ble mindre og mindre.

Vinen trenger å luftes, gjerne 2 timer før konsum. Prøv den til torsk med søtpurre eller kamskjell i fløtesaus.

Rall White 2015

Rall Wines