Ikke direkte stygt, nei. Et parti fra området rundt Pinhao i Douro-dalen. Foto: Geir Salvesen

Rimelig og god rødvin fra Douro-dalen

Overgangen fra søte portviner til tørre rødviner i Dourodalen i Portugal har tatt noen år, men nå har flere og flere mestret tanninstrukturen som var heftig i starten. Ukens vin er en rimelig, vel billig – nå – rødvin som har passe med tanniner og fast, frisk, mørk frukt. Altano fra Symington.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Altano Tinto 2021

Symington, Douro, Portugal.

Deilig dal, den Dourodalen! Fin vin også. Og stadig mer rødvin og hvitvin, ettersom konsumet av portvin vel neppe øker, i hvert fall her til lands. I testutvalget i januarslippet på Vinmonopolet var det en typisk rødvinskandidat av den nye skolen. Altano 2021 fra det store portvinsselskapet Symington. Altano har ikke noe med ordet altan å gjøre, slik som vi har lært det. Ingen terrasse, nei. Men en vind som drar seg over denne vinenes drømmedal.

Dette er da heller ingen terrassevin. Ikke en vin til dovne sommerkvelder. Eller drukket alene foran peisen på hytta. Fortsatt er tanninene merkbare, men det er greit, og det skiller denne vinstilen fra mange saftdrevne viner som det ser ut til å bli stadig flere av. Det gjør i hvert fall at vi må tenke på et matfølge. Og her er det bare å bruke noe med fett i. Posteier. Kjøtt. And. Sånne ting.

Druekomposisjonen her er: Touriga Franca, Tinta Roriz og Tinta Barroca. I 40, 30 og 30 prosentandel. Man kunne kanskje savne noe Touriga Nacional for litt mer muskler i midten, men sånn er det nå.

Og med den prisutviklingen vi har sett på vin de siste årene, er viner til 150 kroner havnet i den billigste, drikkelige klassen.

Jeg mener at vinen til og med kan lagres litt og bli enda bedre og mykere, men registrerer at produsenten har en kortere lagringshorisont. Men når man har både tanniner – som er en slags evighetspartikler i vin – og syre fra en kjølig årgang, skulle det borge for en god lagring. Siden prisen er så god, kunne man kjøpt et par viner til og stappet dem i kjelleren.

Altano Tinto 2021 (5666201)

Symington, Douro, Portugal:

Middels mørk med fiolett skjær, hint av lær, granateple, kirsebær på duft. I smaken et fint lag med småmetalliske tanniner under en frisk, fast og mørk bærfrukt. Krydder og urter. God lengde. Typisk matvin. Avslutter friskt og kjølig. Svært billig for en så strukturert vin. Kan med fordel lagres – 2-10 år, vil jeg tro. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau. Testutvalget.

Belmonte Beverage Group AS

 

Kr. 150
84 poeng