Rivesaltes 1970 og Rivesaltes Riveryrac 1975

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Vinteren er en god tid å sitte foran peisen med en god hetvin/sterkvin i glasset. De fleste kjenner til Madeira, Portvin og Sherry men det finnes også andre, vel så gode, alternativer. Benytt sjansen til å smake noen av disse vellagrede, søte vinene fra Rivesaltes som det finnes en rekke eldre årganger av på Vinmonopolet, helt tilbake til 1874 faktisk! Den eldste, Sisqueille (4988.-), er en himmelsk god og svært sjelden vare som en ikke kommer over ofte!

–  –  –

Som andre hetviner tilføres også Rivesaltes nøytral druesprit under gjæringen. Spriten dreper gjæren og eventuelle bakterier slik at gjæringsprosessen stopper og stabiliserer vinen. Nettopp ved å stoppe gjæringsprosessen før sukkeret i vinen er gjort om til alkohol gjør at vinen blir søt. Vinen overføres så til 5-10 liters glassflasker kalt demi-johns hvor de blir lagret ute i friluft i 2-5 år. Vinen blir utsatt for temperatursvingninger, fuktighetsendringer, sollys og mørke som gjerne gir vinen et karamellisert preg i tillegg til at sollyset endrer fargen på vinen. Etter denne prosessen flyttes vinen over til store eikefat for å fortsette modningen i alt fra fem til 50 år!

 

Riveyrac Rivesaltes La Cuvee des Aigles 1975 (499.- kr)
Riveyrac er en del av det eldste kooperative i vindistriktet Pyrénées-Orientales. som ble grunnlagt 22. januar 1909. Kjelleren til Riveyrac ligger under den majestetiske Salses festningen, et monument bygget av spanske katolske herrer rundt det 15. århundre som en strategisk bygning. Mellom verdenskrigene, fra 1919 til 1939, spesialiserte Riveyrac seg på produksjon av røde naturlige søte viner i Rivesaltes-appellasjonen. I løpet av denne tiden viste salget en betydelig økning fra år til år, frem til 60-tallet da salget begynner å avta. Mange av vinene fra denne tiden begynner nå å komme tilbake for salg til glede for mange vininteresserte. Noen av disse sjeldne cuvéene som er tilgjengelig i dag ble tappet på flasker i 2010.

La Cuvee des Aigles er kastanjebrun på farge, mørk sødmefull og kremete smaker av salte mandler, tørkede frukter, fiken, muskat, og marmelade, runde og svært behagelige smaker med god balanse, syrlighet og lengde. En spesielt god vin og en dessert i seg selv. Drikk temperert til 16° C. Andre gode årganger jeg har smakt av Riveyrac er; 1947, 1965, 1969.

Riveyrac Rivesaltes La Cuvee des Aigles 1975

Ma’s Del Vin

Rivesaltes Ambrè 1970 (599.- kr)
Marjorie Gallet startet Domaine du Roc des Anges i 2001. På gamle vinmarker i karrig jordsmonn rundt landsbyen Montner i Roussillon, begynte hun å lage viner som raskt fikk anerkjennelse langt utenfor området. Etter hvert fikk hun med seg mannen Stéphane i arbeidet, og med hans bakgrunn med vin fra Maury ble det naturlig å utvide aktiviteten. Noe som ga seg utslag i friske og delikate hetviner fra Les Terres de Fagayra . Vinene fra Roc des Anges og Terres de Fagayra er dyrket biodynamisk siden 2011 og er økologisk sertifisert. Eiendommen ble pusset fullstendig opp med nye produksjonslokaler som stod klar i 2014. Nå er faktisk ikke denne vinen laget av Stèphane og Marjoire. Det er en vin de har funnet i kjelleren til naboer i området og utgitt på egen label.

Rivesaltes 1970 er intet mindre enn en fantastisk flott hetvin!  Den er lett tåket med farge som en lys karamell. Den har distinkte dufter av nøtter, kandissukker og karamell. På smaker den konsentrert, kremet,med fin fylde fylde men samtidig veldig lette og friske, leskende, smaker av nøtter, appelsin og karamell. Ettersmaken er evig lang og har delikate, friske, lett intens, kremet tekstur. Den minner faktisk litt på Castellìn Villa sin Vin Santo 1998 men Rivesaltes har, tross sin alder, mer intensitet enn Vin Santoen.

Serveringstemperatur 15-16° C. Kan drikkes nå eller i løpet av de neste 20 årene. 140 flasker tilgjengelig.

Rivesaltes Ambrè 1970 (599.- kr)
Vinen bestilles gjennom spesialbestilling eller ved å sende en mail til importøren.

PS! Prøv også deres Gallet Maury Tuilé 1996!

Domaine du Roc des Anges

Farr Vintners