Leder av Ås vinklubb, Lise Benette Hovd, og Sigurd Wongraven var svært fornøyde med en interessant og spennende vinsmaking torsdag 2. november.

Rockelegende i Ås vinklubb

Sigurd Wongraven er en kunstner som kan spille på mange strenger. Over store deler av verden er han kjent som frontfigur i black metal-bandet Satyricon som ble dannet i 1991. Siden 2010 har han også gjort seg stadig mer bemerket som en svært dyktig vinmaker, og det er derfor 40 forventningsfulle medlemmer i Ås vinklubb møtte opp i Vitenparken torsdag 2. november.

Del på Facebook

– Det er 10 år siden sist jeg var her. Den gang var det jeg, nå er det vi, sier Sigurd Wongraven.

Siden sist har Wongraven Wines vokst fra et enmannsforetak til å bli den største aktøren i det norske markedet, og han står bak Norges mest solgte hvitvin både i 2021 og 2022.

En kjerneverdi i Wongravens vinmaking er at han er drevet av lidenskap og kunnskap, og en litt artig opplysning er at selv drevne italienske vinmakere har latt seg inspirere av en intuitiv rockemusiker fra Norge når det kommer til tilnærmingen til vinfaget.

Sigurd Wongraven trenger ingen bilder for å fange interessen til medlemmene i Ås vinklubb. Med stor kunnskap om vin, og en egen evne til formidling, tar han oss med på en vinreise som starter i sydspissen av Champagne, nærmere bestemt Les Riceys i Aube. Medlemmene får smake på champagne laget på 100 % pinot noir-druen, og nikker og smiler. Og da vi går over til å smake på vintage champagne fra 2013, på en blend av 50 % chardonnay og 50 % pinot noir, høres flere fornøyde sukk gjennom salen.

Wongravens champagne.

Wongraven tar oss med videre til Pfalz-området i Tyskland, et område han anbefaler som et alternativ til Toscana om sommeren. Her produserer han sine friske hvitviner på riesling-druen som har god mineralitet, preg av moden frukt og hvite blomster.

– Morgenstern er en god julevin, sier Wongraven.

– Selv drikker jeg egenprodusert champagne til pinnekjøtt og Morgenstern riesling til ribbe. Jeg har hørt at det motsatte er foreslått, men det fatter jeg ikke, sier Wongraven, til stor munterhet for forsamlingen.

En oppmerksom tilhører spør om det er samme blend på flaske som på pappvin, for han synes han har merket forskjell. Og Wongraven avslører at Morgenstern riesling på flaske har et litt høyere innhold av druer fra de beste områdene enn det pappvinen har. Men som han sier, noen ganger er det helt fint med en god nok vin til de situasjonene der møtene mellom menneskene er det viktigste, og oppmerksomheten til det man drikker kommer i andre rekke

Sigurd Wongraven i Ås vinklubb.

Wongraven har også øl på repertoaret, og vi får smake en sitruspreget Saison håndverksøl, hvor han har brukt vinsyre for å oppnå den friskheten han ønsket.

Deretter fortsetter vi på hans smakfulle vinreise gjennom Italia til vi til slutt ender i den svært eksklusive grand cru vinmarken Monvigliero i Verduno. Det ble en svært lærerik, underholdende og smakfull reise som svarte til forventningene.

Og er du interessert i å lære mer om hvordan en vin utvikler seg, hadde Wongraven et lite tips til slutt: Kjøp en god vin, gjerne magnumflaske, og gi bort til familiemedlemmer til jul med en klausul om at den må drikkes sammen med giver. Og så kan dere åpne en vin sammen i flere år fremover og skrive smaksnotater.

– Det er viktig å være med på en vins reise, sier Wongraven.

Vil du starte din egen vinreise, så er kanskje en vinklubb noe for deg?

– Ås vinklubb er en lavterskel vinklubb som er åpen for alle. I dag har vi litt over 50 medlemmer i et spenn fra tidlig i 20-årene til nesten 90 år, som møtes ca. 6 ganger i året. Det er også min store glede å ønske andre studenter velkommen med vårt helt nye studentmedlemskap, sier Lise Benette Hovd. Hun er klubbens yngste leder siden klubben ble startet for over 25 år siden og den første studenten i klubbens styre.

Er du interessert i vin og har lyst til å lære mer i en hyggelig atmosfære så ta kontakt på [email protected].

.

Tone Amundsen Nyvold