Ukens vin: Gurashvili’s Mtsvane Qvevri 2018, Kakheti, Georgia
Det var en gang at man tviholdt på følgende hovedtrossetninger ved mat- og vinmatching: Hvitvin til fisk. Rødvin til kjøtt. Men dette maksimet var allerede gjennomhullet av at vi i Norge drakk rødvin til fisk. Vi hadde vel lært det av portugiserne, muligens. Eller så trengte vi noe varmende i norske vinternetter. Og ikke en iskald hvitvin. Kanskje var det begge momenter som trengte seg på parallelt.
Men verden er blitt et mer spennende sted, gastronomisk sett, siden den gang. Og i takt med utviklingen som går i retning av lettere mat, er eksperimentviljen også blitt større. Også selve kjøttmåltidet er blitt endret. Ikke for alle. Ikke for dem som fortsatt dynger på med poteter og brune sauser. Men jeg ser at jeg selv oftere har to-tre skiver med mørnet entrecôte, en syrlig og fet smørsaus til og noe grønnsaker. TIL DETTE ER DET IKKE NOE PROBLEM Å DRIKKE EN HVITVIN. SNARERE TVERT IMOT!
Av og til får man ordlegge seg som en Facebook-gærning! Med kun versalier, altså store bokstaver. Men den komboen er også med på å gjøre måltidet lettere…
Hva slags hvitvin kan det være? Jeg tror at hovedkravet til hvitvinen er en viss grad av struktur. At det ikke er en tynn Sauvignon Blanc-type, eller en Chablis-type, eller en fersk Albariño. Eller noe i den duren. Men kanskje litt skallkontakt. Noe som kan minne om tanniner, som jo er fint i viner til å matche med fett i marmorert kjøtt.
Ukens vinforslag går da i retning av den enkleste vintypen å matche med kjøtt. Nemlig skallkontakt. En oransjevin er jo en hvitvin som har ligget med skallene på og fått litt oransjefargeav både skall og svak oksidering. Og tanniner. Da har jeg valgt en opulent georgisk Mtsvane Qvevri fra Gurashvili. En bombe av en vin, ja.
Den passer utmerket til en kraftig kjøttgryte også.
Den eneste utfordringen med den er at man får litt kandisert sitrus med på kjøpet, altså litt søtlig appelsin og lignende. Men kanskje ikke det er noe problem? Kanskje man kan bygge en aromabro mellom ingredienser i maten og denne vinen…
Ukens vin er bare en av mange vintyper som kan gå til kjøtt. Jeg har også sett at en litt konsentrert og mektig sørafrikansk Chenin Blanc – som er litt nøytral i frukten – også kan egne seg godt.

Gurashvili's Mtsvane Qvevri 2018 (13449901)
Veldig interessant oransjevin fra Georgia som har en mektig smak med krydder, melne epler, appelsinskall og en god fylde, sødmefull avslutning som holdes i sjakk av antydning til modne tanniner. Bare 12,5 volumprosent alkohol til tross for at den har smaksmuskler og fylde.
Bestillingsutvalget.
Liquid AS
Kr. 289.90
87 poeng