En levende rødvin, som kan drikkes til gravlaks. Foto: Vinmonopolet.no

RØDVIN til gravlaks!?

Del på Facebook

Nei, det er ikke fake news. Det fins en rødvin du kan drikke til gravlaks. Til og med med sennepssaus. Her er en vin du kan skjenke til han onkel som fortsatt tror man skal drikke «hvitt til hvitt og rødt til rødt».

Da jeg jobbet i en fin hotellrestaurant hvor vi lærte å sette vin til 5-retters menyer, lærte vi at det klassiske å servere til den røde gravlaksen var hvitvin, gjerne en Riesling eller Gewurztraminer, gjerne fra Alsace. Mange ganger ble jeg møtt med milde protester fra gjester: «men, drikker man ikke rødt til rødt?» Da kunne jeg med hell kastet hvitvinen på båten og grepet til denne rødvinen:  

Mas Janeil sans Soufre 2017

Bakpå nesten alle vinflasker står det «contains sulfites». Sans Soufre, som det står på etiketten på denne vinen, forfekter det motsatte: Uten sulfitt, og ja, det høres jo uklassisk og forlokkende grensesprengende ut, – kommer dette til å lukte kål?

Neida. Produsenten Lurton, som lager omtrent 4 millioner flasker i året, påpeker selv at denne rødvinen ikke er en såkalt naturvin, og tar på en måte avstand fra den type radikal vinbevegelse (som jeg ellers foretrekker å skrive om). De kaller Sans-Soufre-serien heller for en pragmatisk tilnærming til en mer autentisk vin, en vin som er mer «levende», som de skriver. Det er et tankekors hva motsatsen til «mer levende» vin kan være. Hva er det egentlig vi drikker når vi drikker vin som er filtrert til lite levende?

Mitt nyttårsforsett, blant flere, er å drikke «mer levende» vin!- og sørfranske Mas Janeil sniker seg inn i previewen denne jula.

Dette er en blend på de blå druene Grenache, Carignan og Syrah. Druene er håndplukka og vinifisert separat. Vinen er ikke spontanfermentert for Lurton bruker dessverre gjæringsstarter, men for modning legger de vinen på betong og det syns jeg gir en delikat kjølig karakter i vinen. Denne flasken er årgang 2017. Vinen blir filtrert før tapping, men det gjør den kanskje mindre komplisert til vårt vågestykke – den delikate gravlaksen. Jeg skjenket Mas Janeil i store glass rett ut av kjøleskapet, og liker den best lett avkjølt.

En levende rødvin, som kan drikkes til gravlaks. Foto: Vinmonopolet.no

Smaksnotat

7640701
Mas Janeil Sans Soufre 2017
Kr 189,90
Bestillingsutvalget
På duft mørke moreller, bjørnebær, noe bomull, svak melisaroma, og noe sement. Smaken følger opp, med kjølige mørke bær, noe granateple og mandelmasse. Bløt sødme (som tåler sennepssaus) men bra struktur, og gir veldig fin tørrhet på siden av tungen. En lekker rødvin til gravlaksen denne advent.

Hvis du prøver denne vinen til rakfisk, send gjerne en vurdering til meg på e-post.