Serve Terra Romana Millenium er en spennende blanding av druene Sauvignon Blanc, Feteasca Alba og Riesling. Foto: Bengt Morten Wenstøb

Romania – Et nytt vineventyr

Del på Facebook

Det er alltid spennende å prøve nye viner fra områder man tradisjonelt ikke kjenner så godt. Romania er et eksempel på nettopp det. Under Sovjettiden var landet nok mer kjent for kvantitet enn kvalitet. Nå er dette bildet i ferd med å endre seg etter hvert som investorer satser på vinindustrien i Romania.

Det betyr også at de tradisjonelle druene som Pinot Noir og Riesling vil finne sin plass i vinproduksjonen sammen med lokale druer.

Serve Terra Romana Millenium er en spennende blanding av druene Sauvignon Blanc, Feteasca Alba og Riesling. Foto: Bengt Morten Wenstøb

Romania domineres av Karpatene, som strekker seg gjennom landet fra grensen mot Ukraina til Serbia, og omslutter Det transilvanske basseng i midten av fjellkjeden.

Ofte velger man å dele landet inn i 8 vinregioner: Maramures & Crisana, Transylvania, Banat, Moldovan Hills, Dobrogea, Danube Terraces, Muntenia og Oltenia.

Den nordøstlige provinsen Moldova omfatter den berømte regionen Cotnari med søte viner som i sin tid hadde et ry på høyde med Ungarns Tokaji. Det sies at denne vinen er produsert i mer enn 500 år. Den kan lages av en av regionens fire hvite druesorter eller produseres som blanding.

I sørøst er distriktet Murfatlar i Dobrogea på kystsletten ved Svartehavet best kjent for hvitviner.

I Karpatenes sørvendte skråninger ligger Oltenia- Muntenia, som omfatter Dealul Mare- Romanias mest berømte rødvinsproduserende distrikt.

Et raskt søk på Vinmonopolets hjemmeside viser at det er mulig å finne ni viner fra Romania. De er hvite, røde og rose. Det burde ha vært flere, men her er det tilbud og etterspørsel som gjelder.

En av vinene er en Alira Rosè 2017, en frisk og spennende rosevin laget på druene Feteasca Neagra og Cabernet Sauvignon. Vinen har litt duft av tropisk frukt, men også fersken og kanskje moreller. Noen vil også hevde sitrus. Jeg likte denne vinen og ser at den kan både passe som aperitiff og til skalldyr. Jeg vil også anbefale den til en lett sommersalat.

Av de hvite kan jeg anbefale å prøve Serve Terra Romana Millenium. Vinen har en spennende blanding av druene Sauvignon Blanc, Feteasca Alba og Riesling. Dette er vin du kan lagre, men jeg ville også ha prøvd en flaske nå. En klassisk hvitvin med duft av sitrus, men også frisk og fruktighet. Dette er en sommervin som kan drikkes til fisk eller lyst kjøtt. Har du gjester og serverer skalldyr kan denne vinen være et alternativ, og mange vil nok bli overasket over at den er laget i Romania.

Så var det den røde da. Det finnes ikke så mange å velge mellom, men et alternativ kan være Lacerta Feteasca Neagra 2014. Duften er både preget av kaffe og sjokolade og kanskje vanilje. Vinen er en endruevin laget på Feteasca Neagra.  Det er kanskje ikke denne vinen du serverer til de kraftigste kjøttrettene, men den passer fint både til småvilt og lam. Kanskje den i fremtiden kan konkurrere med noen av de franske vinene.

Serve Terra Romana Millenium er en spennende blanding av druene Sauvignon Blanc, Feteasca Alba og Riesling. Foto: Bengt Morten Wenstøb

La oss heller ikke glemme musserende viner. Ballageza Frizzy var en positiv overraskelse i så måte. Jeg kan godt tenke meg å servere den til gjestene før vi setter oss til bords for å fortære et bedre måltid. Ballageza Frizzy lages på for kanskje noen ukjente druer. Vinen er en blanding av druene Mustoasa de maderat og Tamaiosa romanesca. Jeg ville valgt vinen til aperitiff selv om den også kan brukes til skalldyr.

Viner fra Romania kan være et alternativ for de som av gammel vane velger å kjøpe viner fra de tradisjonelle landene. Flere utenlandske investorer har begynt å satse på rumenske vingårder og jeg vil ikke bli overasket om man i fremtiden finner flere viner fra Romania i Vinmonopolets hyller.