Rosé av Elizabeth Gabay MW

Del på Facebook

Nå er endelig boken her som tar for seg rosé over 300 sider. Den er velskrevet av den engelske Master of Wine Elizabeth Gabay med et godt språk. Elizabeth er en fargerik personlighet med herlig humor og syn på livet generelt og er bosatt i Provence. Hennes hovedfokusområde som Master of Wine er nettopp rosévin og østeuropeisk vin. Her er alt fra superkjendisviner til helt ukjente saker. Jeg viste for eksempel ikke at det fortsatt lages rosé i Bordeaux nært opptil clairet, den stilen man drakk før dagens tanninrike viner kom til. Stilen som fikk engelskmenn av en viss rang til fortsatt kalle en bordeauxvin for claret. Denne boken forteller hvem som lager det til og med.

Rosé har tatt verden med storm det siste tiåret og øker i alle markeder, i noen som vårt eget, nærmest eksplosjonsartet. For bare førti år siden var det ingen som tok rosé alvorlig, og det var heller ikke allverdens engasjement rundt stilen. I denne boken går Elizabeth gjennom vinstiler og regioner på en lettfattelig og lettlest måte men det er innhold i hver setning. Det sløses ikke med tomprat, her er det informasjon, beskrivelse av stilen og området, vinens historie og salgskanaler for hver region beskrevet uten å bli kjedelig eller leksikapreget. Små nisjeprodusenter eller regioner som selv innbitte vineksperter knapt har hørt om beskrives med samme selvfølge som Provence. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har kjørt forbi en vinprodusent som lager clairet i Bordeaux uten å ane om det. Neste gang blir det stopp her og innkjøp. Om du bare er litt fysen på å nippe litt til en leskende sommervin med lyst rosa farge og ønsker bare å kunne bittelittegrann om den eller du er ihuga fan har boken noe for deg. Det er plenty med referanser tilbake til tidligere tiders vinskribenter og kommentarer til disses tanker.

Det er fascinerende å se hvordan de internasjonalt og nasjonalt ledende skribentene frem til 1980-tallet kunne slå fra seg alt av rosé ved bare en setning eller to i deres vinbøker eller artikler. Den tid er forbi og Elizabeth tar oss med på veien. Det er imponerende hvor mange kilder hun har fått fatt på. Her er det referanser til artikler i ymse vinpresse, hun må ha en stor utklippsbok eller en helt utrolig hukommelse for å ha klart å finne frem til disse. Bare dette i seg selv er en morsom nærmest kuriositet ved boken. Det drøftes til og med stilarter innen rosé fra Australia. Men det kan fort hende du har smakt roséer som ikke drøftes i boken. For noen av dem lages i så små kvanta eller bare for ett marked eller kanskje to, så vinene kan være umulige å finne utenfor. Sommerens vinbok heter Rosé.