I 2010 bygget Russel Joyce sin egen kjeller og begynte for alvor å lage egen vin. Foto: Produsenten

Russell Joyce Gamay Noir 2021

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Russel Joyce sine viner har fått et godt fotfeste her i Norge og det med rette. Vinene hans er av det bedre slaget både under «Joyce» etiketten men nå også under «Russel Joyce».

Russel Joyce vokste opp på en liten gård med 2 hektar vinmarker som faren hadde plantet og hvor de laget en aldri så liten produksjon vin på låven. Russel har hele tiden jobbet konsentrert med de midlene han har hatt for hånden for å bedre sin kunnskap om vin over tid. Han har ingen formell utdannelse så alt han kan har han lært seg selv. Det er ikke mange vinmakere jeg har kommet over som er selvlært, så det står respekt i det han har fått til, spesielt med den kvaliteten vinene hans har. Er du i California, sving innom hans smakerom i Carmel Valley, som ligger en 2 timers kjøretur sør for San Francisco.

Helt siden Russel var 17 år gammel har han vært forelsker Gamay druen. Naboen hans på den tiden hadde tilfeldigvis noen Gamay-stokker og lot Russel øve seg på lage vin på druen. Inspirert av hans favorittvinmaker i Beaujolais Jean Foillard som har vært med å forme Russels sitt driv for gode viner på Gamay utviklet han mer og mer sansen for å lage sine egne viner på denne druen. Og da en venn i Beaujolais under en samtale påpekte at Russel egentlig hadde perfekte forhold for Gamay druen i California, begynte ballen og rulle for alvor. Russel kom også på at de pleide å ha ganske mye Gamay plantet i California tidligere men at produsentene replantet det meste for å få plass til Pinot Noir, Chardonnay og Cabernet siden det var mer ettertraktet og lettere å omsette.

Så da «Joyce» prosjektet var godt etablert var tiden for hans Gamay-prosjekt inne. 2018 var egentlig første årgang for Gamay Noir men det ble en svært liten produksjon så det var først i 2019 at den kom ordentlig i gang. Responsen på vinene har vært svært positiv fra første årgang, 2021 årgangen har for eksempel fått 94 poeng av Wine Enthusiast. Av de 7200 flaskene som er produsert i 2021 er halvparten tilgjengelig på Vinmonopolet! Det som startet som en hobby for Russel har nå vokst til å bli en av Montereys flotteste produsenter som lager Gamay, Pinot Noir, Chardonnay, Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon i små mengder.

Gården har i dag økt i størrelse til 55 hektar med egne vinmarker men de kjøper også inn noen druer fra lokale vinprodusenter. Det har blitt mye nyplantinger opp gjennom årene og akkurat nå holder Russel også på med og plante nye 2 hektar med Gamay.

I 2010 bygget Russel Joyce sin egen kjeller og begynte for alvor å lage egen vin. Foto: Produsenten

Fakta

  • 30% av vinene eksporteres
  • Russels tredje konsept, Rocas del Rio som er blendede viner, er vinifisert på samme måte som Gamay vinene

Vinifikasjon

Druene kommer fra en gammel vinmark i San Benito, California. Jordsmonnet består av høy kalkholdig leire over glimmerskifer. Økologisk landbruk og lavt utbytte med minst mulig intervensjon i marken og i kjelleren. Hele drueklaser presses og går i ståltanker og får 14 dagers fermentering og naturlig gjæring. De fermenterte druene mates inn i pressen for skånsom juiceutvinning og overføres til nøytrale franske eikefat og små betongkar hvor vinen modner på bunnfall i 4 måneder før den tappes ufiltrert på flaske og får hvile i 1 måned på flaske før salg.

Smaksnotat

12597001
Russell Joyce Gamay Noir 2021
USA, California
Kr 329,90

Dette er en av de aller beste Gamayene jeg har smakt, Det er en super saftig, frisk, slank, med en pirrende underliggende frukt. En vin full av elegante røde bær, bringebær, kirsebær, modne jordbær, plommer, pepper, et hint av røyk. Kraftig men lett, frisk men samtidig rik frukt, lang, tørr og behagelig ettersmak. En flott balansert vin som drikker bra ung men som også vil kunne nytes i 3-4 år fremover. Om ikke lenger. Server den gjerne rundt 14℃ rett fra flasken og nyt den alene eller til libanesisk brødsalat med knasende god kylling. Nam!