Henkel-markene Salwey. Foto: Produsenten

Salwey Henkenberg Grauburgunder GG 2019

Jeg bare må ta med denne vinen, den er ikke billig men den er bare eventyrlig god! Hvis du ikke har smakt så mye Grauburgunder allerede vil du nok komme til å gjøre mer av det etter å ha smakt denne!

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Weingut Salwey holder til i Oberrotweil i hjertet av Kaiserstühl-regionen i Baden, omlag 2,5 timers kjøretur sørvest for Stuttgart helt sør i Tyskland. Gården er en familiedrevet og eiet eiendom som ble startet i 1880 av Heinrich Steiert men som i 2011 ble overtatt av Konrad Salwey da faren Wolf-Dietrich Salwey døde i en bilulykke det samme året. Konrad begynte fulltid på gården i 2002 etter å ha studert ønologi på Geisenheim instituttet og jobbet for Hans Wirsching og Müller-Catoir i Tyskland, hos Zind-Humbrecht i Alcase, Frankrike og hos Michel Juillot og Perrot-Minot i Burgund. Steder hvor han har hentet mye av sin visjon og inspirasjon fra.

Konrad er kjent for å være uredd, med vilje til å satse og å prøve nye teknikker i vinkjelleren for å tilpasse seg klima og ble i 2017 kåret til årets vinmaker av vinguiden Falstaff. Gården har også utmerkelsen «World Class Winery» fra respekterte Gault & Millau. Konrad eier noen av de aller beste vinmarkene du finner i Kaiserstühl og produserer i dag 300 000 flasker årlig fra egne marker på 25 hektar, men leier også 26 hektar. Produksjonen består i hovedsak av Pinot Noir (39%), Pinot Gris (35%), Pinot Blanc (17%), Chardonnay (8%) og diverse andre druer (1%).

Eiendommen ligger på toppen av en utdødd vulkan i Tysklands mest solfylte og sørligste region, Baden. Henkenberg markene har en sør- sørvestvendt eksponering og strekker seg ut på en eksponert åsrygg mellom Oberrotweil og Burkheim mot vest. Jordsmonnet består i hovedsak av forvitret vulkansk bergart, granat og løsmasse enkelte steder som er ideelt for dyrking av dype rotplanter.

Vinifikasjon

Druematerialet er på 100% Grauburgunder eller Pinot Gris som den også er kalt. En drue som er en klone fra Pinot Noir.
Druene håndplukkes og presses med en skru-presse for å oppnå høy tanninekstraksjon. Gjæringen skjer på 1200 liters eikefat uten noen form for filtrering. Eikefatene er laget med trær fra egne skoger i Kaiserstuhl som så sendes til Burgund for å bli satt sammen til ferdig tønne. Mosten får naturlig gjæring på fat ved høye temperaturer, uten temperaturkontroll. Etter malolaktisk gjæring lagres vinene på bunnfall i 24 måneder, før den overføres til rustfrie ståltanker og modner videre på bunnfall i 12 måneder.

Smaksnotater

Henkenberg Grauburgunder er en superdeilig vin med en nydelig fedme som kan sammenlignes med en Chardonnay, bare svalere og renere frukt. Vinen har en frisk og rik frukt av grapefrukt og fersken, leskende og intense smaker og en nydelig lengde med frisk og tørr utgang. Spesielt god dybde og konsentrasjon i smakene, jeg kan ikke annet enn å smile bredt gjennom hele smaksopplevelsen. Det er bare tullete godt!

Vinen kan fint lagres i opptil 15 år men servèr den temperert til 10-12℃ og dekanter den helst i 2 timer før den nytes. Jeg sparte litt til dagen etter og den viste et enda mer sammensatt smaksbilde! Vinen ble smakt uten mat men jeg gleder meg til å smake den igjen til fersk pasta med trøffelsaus eller sjømatrisotto.

Salwey Henkenberg Grauburgunder GG 2019