Kaaimansgat vinmarkene i Elandskloof dalen. Foto: Produsenten

Saurwein NOM Pinot Noir 2021

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg har fulgt utviklingen av flinke vinbønder fra Sør-Afrika de siste 10-12 årene og det gleder å stadig finne flere spennende produsenter derfra. Jessica Saurwein sine viner har jeg smakt over et par år nå og det slår meg at de har en nerve, eleganse og fruktighet som det er vanskelig å ikke like.

Familien til Jessica Saurwein har en lang historie som vinmakere, faktisk helt siden 1600-tallet da forfedrene hennes laget «sur» vin til keiseren av Østerrike. Men det var først etter å ha jobbet som markedssjef for vingården Kleinood/Tamboerskloof og etter å ha fullført Ønologi og Viticulture-graden ved Stellenbosch University i Sør-Afrika at hun så smått begynte å lage egen vin på deltid i 2015. Da hun fikk barn i oktober 2017 sa hun opp jobben for å bli mor og fulltids vinmaker.

Jessica lager totalt tre viner: to Pinot Noir-viner (NOM & OM) og en Riesling (CHI). Totalproduksjonen er omtrent på 15 0000 flasker i året på innleide marker. «Nom Pinot» (2,8ha) er fra vinmarkene Kaaimansgat Farm og Elandskloof. «Om Pinot» (5ha) er fra vinmarkene Domaine des Dieux og Hemel-en-Aarde Ridge, og «Chi Riesling» (1,3ha) er fra De Rust farm og Casey’s Ridge Elgin. Det var vennen og mentoren, Peter Allan Finlayson fra Crystallum, som ga henne tilgang til marken Kaaimansgat. I år kjøpte hun og hennes mann, Roland Peens (Wine Cellar), en gård ved Waterval Farm i Stanford. Der får hun nå egne marker hvor det skal plantes Pinot og Riesling-ranker over de neste par årene. Hun har ennå ikke egen kjeller men har tilgang til fasiliteter for tapping av vinene sine ved Misty Mountains i Stanford.

Forkortelsene på vinene referer til universelle energier og naturguder som beskriver innholdet i flasken. «NOM» kommer for eksempel fra «Nombulelo», som betyr takknemlighet på «Xhosa», men også «Nomkhubulwane», en glemt afrikansk gudinne for jordbruk. «OM» er synonymt med fred og «CHI» betyr «livskraft», men referer også til ordet «CHIUTA» som er en afrikansk regngud. I tillegg til at alle vinene til Jessica er svært gode, er etikettene også superkule! De er malt av den sørafrikanske kunstneren Isabella Kuijers, og temaene på de enkelte vinene skal reflektere den naturlige floraen og faunaen som omgir hver vinmark.

Kaaimansgat vinmarkene i Elandskloof dalen. Foto: Produsenten

Vinifikasjon

Druene til NOM kommer fra Kaaimansgat Vineyard i Elandskloof hvor jordsmonnet består av skifer med en betydelig andel granitt og leire. Markene ligger 700 m over havet og er omgitt av høye fjell, noe som gir optimal modning av druene. Pinot klonene er 115, 667 & 777. Vinrankene ble plantet i 2008. Druene håndplukkes og spontan-fermenterer før vinen får 10 måneders modning på 228-liters franske eikefat (25% nye).

Smaksnotater

11101301
Sør-Afrika , Cape South Coast
Saurwein NOM Pinot Noir 2021
Kr 449,70
Fin florlett frukt med et hint av eik, bringebær og kirsebær både på duft og smak. En nydelig, saftig, konsentrert, leskende og slank vin, med pent integrerte tanniner, svært god leskende lengde. Tørr og frisk vin som vil gå godt til mat, for eksempel andebryst med pærer og neper. Drikk nå og frem til 2030.