Det er fare for overspising og tomme vinglass med denne annerledes, men velsmakende retten.

Sayadieh Samak, libanesisk fisk og ris

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Kokken, Henrik Henriksen, har komponert mange fine retter som ikke er for vanskelige å lage. Denne oppskriften fant jeg i A-magasinet (#12) i Aftenposten og ble inspirert til å lage den selv. Resultatet ble en annerledes, men særdeles velsmakende rett.

til 4 personer

600 g torskefilet
3 dl basmatiris
3 dl olivenolje
1 dl pinjekjerner
1 dl skåldede mandler
2 hele kanelstenger
3 dl fiskekraft
1,5 ts kummen
1,5 ts karve
2 sjalottløk
2 løk
salt og pepper
koriander

Først bør du skylle risen i kaldt vann for i hovedsak å fjerne stivelsen. Ha risen i en bolle, dekk med vann og la stå i minst 30 minutter før du heller av vannet.

I mellomtiden varmer du oljen til 110-120º C i en vid kjele. Kutt løken i tynne skiver og legg i oljen, la småkoke i 20 minutter. Vend ofte til alt er brunt og sprøtt. Pass på at ikke oljen blir for varm! Sil av oljen og legg løken til side.

Ha oljen tilbake i kjelen og varm opp igjen. Ha i pinjekjernene og rist til de er gyldne, sil av og gjør det samme med mandlene. Ha oljen tilbake i kjelen, salte og pepre fisken og stek den i oljen i omlag 5 minutter på hver side til den er nesten gjennomstekt. Ta ut og hold varm.

Da er det tid for risen! Fres først finhakket løk og krydderet i ett minutt eller to før du har i risen og lar det også frese i et minutt eller to til før du heller over fiskekraften og en klype salt. Skru ned varmen noe og legg på lokk, la risen småputre i 10 minutter før du slår av varmen og lar den hvile i 10 minutter til.

Anrett med ris, fisk, mandler, pinjekjerner, sprøstekt løk og koriander.

Vinanbefaling

Det er fare for overspising og tomme vinglass med denne annerledes, men velsmakende retten.

Til denne retten satt Schwedhelm Riesling Zellertal som et skudd!  Vinen er laget av Brødrene Georg og Stephan Schwedhelm i vinregionen Pfals som lager strålende økologiske viner. Denne Rieslingen fra Zellertal er en svært god og balansert vin med smaker av saftige epler, aprikos, fersken og en frisk syre. En lettdrikkelig vin med god tyngde i frukten, men samtidig med et så forfriskende sitruspreg som balanserer så pent og lesker lenge og vel. En flott vin som i tillegg er pent priset (220.-kr). Det eneste problemet jeg kan se er faren for overspising og tomme glass!