Fields of gold in Umbria. foto © Christ Filippi

Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2011

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Sagrantino er en kraftfull drue og er regnet som den desidert mest tanninske rødvinsdruen i verden! Den har faktisk dobbelt så høye tanninverdier som Nebbiolo!  Det høres ut som om det ikke er en drikkevennlig vin i det hele tatt, men produsenten Scacciadiavoli har klart det kunststykket å lage nettopp det, en drikkevennlig og flott vin på 100% Sagrantino druer.

–  –  –

Scacciadiavoli ligger en to timers kjøretur rett nord for Roma i vindestriktet Umbria, nærmeste nabo til Toscana. Gården ble bygget av prins Ugo Boncompagni Ludovisi fra Roma i 1884, og er med det en av de eldste cantinaene i Montefalco. I 1954, i en alder av 71 år, kjøpte Amilcare Pambuffetti denne gården som han hadde jobbet på siden han var 14 år gammel. I dag er det barnebarn og oldebarn, 4 generasjon, av Amilcare som står for driften.

Navnet Scacciadiavoli betyr ‘å jage ut djevelen’ er tatt fra en liten landsby i utkanten av eiendommen, hvor det på 1800-tallet bodde en eksorsist. Legenden om ham forteller at han ikke maktet å jage djevelen ut av en ung kvinne før han skjenket henne med den lokale vinen! Av cantinaens totalt 130 hektar landområder er 39 hektar i dag vinmarker. Her dyrkes de typiske umbriadruene Grechetto og Sagrantino(Umbrias stolthet), men også mer utbredte druer som Trebbiano, Chardonnay, Sangiovese og Merlot. Arealet på totalt 39 hektar fordeler seg på; 16 hektar Sagrantino, 10 hektar Sangiovese, 4 hektar Merlot, 4 hektar Grechetto, 3 hektar Trebbiano Spoletino og 2 hektar Chardonnay. Totalt er produksjonen på 250 000 flasker per år.

Dyrkningen er tilnærmet økologisk, og de benytter seg ikke av ugressmidler. I kjelleren baserer de seg delvis på naturlig gjær og delvis på tilsatt gjær. Sagrantino er en kraftfull drue og er regnet som den desidert mest tanniske av Italias rødvinsdruer. Selv om tanninene sies å være elegante i seg selv, så kreves det forsiktighet under vinifikasjonen for å få til en vin som vil kunne lagre seg fram til nødvendig drikkevennlighet.

Tradisjonelt ble Sagrantino brukt til å lage en søt vin, men i dag er det nok den tørre varianten som dominerer. (Dette er en situasjon som tilsvarer den vi har sett i Valpolicella, der Recioto historisk sett var den viktige, mens markedet i dag har gitt den tørre Amarone rangen.) Scacciadiavoli lager en søt variant, en Sagrantino Passito. I tillegg bruker de Sagrantino til å lage en musserende tørr vin. I vinmarken er 90 % av Sagrantino fra massal seleksjon, det vil si at de velger særlige kvalitetsplanter i vinmarken å ta skudd fra.

Fields of gold in Umbria. foto © Christ Filippi

 

fakta

– 35% av produksjonen eksporteres, for det meste til Sveits, USA, Canada, Storbrittania og Japan
– 2015 er kanskje en av de aller beste årgangene men også 1998, 2005 og 2008 rangerer høyt
– I 1992 fikk området DOCG-status for Sagrantino di Montefalco
– For å få DOCG status må vinen inneholde 100% Sagrantino og lagres i minimum 37 måneder hvorav 12 måneder må være på eikefat

 

vinifikasjon

Vinmarkene ligger i om lag 400 meters høyde, med et jordsmonn som varierer mellom skifer, sand og leire. Kjelleren er delt opp i fire nivåer, slik at produksjonsprosessen kan benytte seg av gravitasjon, i stedet for mer brutal pumping. På det øverste nivået kommer druene inn etter innhøstingen, deretter ledes de ned ett nivå der de gjennomgår maserasjon og alkoholgjæring på stål og til slutt helt ned i kjelleren for lagring på barrique.

Druene høstes i slutten av oktober og mosten fermenteres på 100 hektoliters franske eikefat i 35 dager. På grunn av det store sukkernivået i druene brukes det kommersielt gjær. 50% av vinen modnes på 30 hektoliters eikefat (Botti) og resten på 250 liters fat (Barriques) i 2 år. Til slutt får den 1 års flaskelagring.

Fields of gold in Umbria. foto © Christ Filippi

smaksnotater

På duft er det en svak eim av lær, kirsebær, modne moreller og salt sjø. Vinen er lett utfordrende på smak med stramme tanniner og god friskhet sammen med en viss tyngde i frukten. En frukt som smaker av moreller, grønne plommer, sursøte kirsebær og kanel holder godt tak i smaksløkene etterfulgt av tørre tanniner og en god syrlighet. Midtpartiet har snev av tertiære smaker som minner om at den allerede har fått 8 år på flaske, men har mange fine år igjen før både syren og tanninene avrundes mer. Det er noe varme i smakene fra en relativ høy alkohol på 15,5%, men den bærer den akkurat innafor et akseptabelt nivå. Vinen kan lagres i opptil 30 år i gode årganger og serveres best i 18° C.

Vinen passer best i kompaniskap med mat og da gjerne til en rett som vil pakke friskheten og tanninene noe inn, viltretter med kraftige sauser som for eksempel rødvinsmarinert indrefilet av lam. Nam!

Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino DOCG 2011

Cantina Scacciadiavoli