Schilcato 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Weingut Langmann har vært familieeid siden 1746 og holder til en 2,5 timers kjøretur sør-vest for Wien i distriktet West Steiermark i Østerrike. Denne familiedrevne produsenten har under Stefan Langmann blitt til en av de mest kjente schilcher-produsentene i regionen. Schilcher kommer fra det tyske ordet «schillern» (fargestråle) og er en spesiell rosevin som bare produseres i West Steiermark.

Dessverre mistet Langmann hele årets avling i 2016 på grunn av ekstremkulden det året og dermed også listeføringen på Vinmonopolet. Men de er heldigvis tilbake i år med et knippe gode rosèviner, og spesielt dagens vin Schilcato. I tillegg til rosévinen Schilcher lages det også hvitvin av Sauvignon og rødvin av schilcherdruen Blauer Wildbacher. Langmann har en årlig totalproduksjon på 300 000 flasker årlig fra 35 hektar egne marker og 10 hektar innleide marker.

fakta

– 25% av produksjonen eksporteres til Tyskland, Norge, Belgia og USA
– produsenten bruker ikke plantevernmidler eller insektsmidler i vinmarkene
– enkeltvinmarkene er Langegg, Greisdorf og Hochgrail
– vinrankene for Schilcato er 30 år gamle
– første årgang av Schilcato kom i 2015

vinifikasjon

Druematerialet er 100% Blauer Wildbacher, en drue som kun dyrkes i Steiermark. Druen brukes også til å produsere Rosevinen Schilcher Tradition. Etter selektiv håndplukking transporteres druene umiddelbart til vinmarken for å bli avkjølt. Den milde behandlingen foregår ved 15-16 ° C i et oksygenfritt miljø for å forhindre oksidasjon.

Schilcato er laget som en moscato. Druene høstes helt modne og presses forsiktig etter en masserasjonstid på 10-14 timer. Boblene kommer fra den første gjæringen i rustfrie ståltrykkstanker. Når alkoholen runder 6% vol, lukkes tanken og trykket stopper gjæringen. Etter 2 til 3 måneder på bunnfall, avkjøles vinen for å stabilisere den og tappes på flaske med et trykk på maks 2,5 bar.

smaksnotater

Schilcato er et nytt og friskt tilskudd av roseviner fra Langmann. Da jeg smakte den på en pressesmaking nylig ble jeg umiddelbart forført av dens boblende friskhet, lett sødme og et vell av balanserte smaker av bringebær, rabarbra, urter og hvit pepper. Sødmen er kjennbar og kommer fra 40 g/l sukker men den balanserer godt ut mot en frisk syre på 8,2 g/l. Vinen er ung forførende, lettdrikkelig og bør drikkes innen 2-3 år. Jeg anbefaler å servere den kald, rundt 8-9º C.
Syrligheten og fruktigheten i vinen er svært tiltalende og gjør at den i tillegg som aperitif også passer utmerket til mat, som, rabarbragrøt med krokan og vaniljeismascarponeterte eller sjokolade og bærpavlova.

Langmann Schilcato 2017

Weingut Langmann