Georg og Stephan Schwedhelm, foto © Schwedhelm Klosterhof

Schwedhelm Riesling Zellertal 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Brødrene Georg og Stephan Schwedhelm fra Pfalz i Tyskland er verd å legge merke til her hjemme. De har på kort tid gjort seg bemerket i vinverden med å lage noen svært gode Rieslinger og jeg er overbevist av at vi kommer til å både høre og smake mye godt fra disse vinmakerne fremover!

–  –  –

Schwedhelm gården og Zellertal (Zell-dalen) ligger helt nord i Pfalz noen hundre meter fra grensen til Rheinhessen, omlag en times kjøretur sør for Frankfurt. Vinene her har mer til felles med de som lages i Rheinhessen enn med vinene fra de andre områdene i Pfalz. Vinmarkene er de kjøligste i vindistriktet, noe som gir en spesiell fin friskhet til vinene, samtidig som jordsmonnet har en en svært høy forekomst av kalk som gir utpregede mineralske viner.

Da Georg og Stephan tok over gården fra sine foreldre for drøyt ti år siden, døpte de om vingården fra Klosterhof til  Schwedhelm fordi det var flere titalls Klosterhof men ingen som het Schwedhelm. Da familien som den gang var svenske leiesoldater slo seg ned i området på 1600 tallet, etter tredveårskrigen, ble de kalt «svenskehjelmer» av tyskerne.

Gården som drives økologisk, har de siste 4-5 årene klatret kraftig i de tyske vinguidene. Det unge brødreparet har store ambisjoner for vingården, og ønsker å ta dalen Zellertal tilbake til forums storhet. For hundre år siden var dette kjent som et av de aller beste vinområdene i Tyskland, og prisene på vinene var svært høye. At landsbyen Zell var rik kan man lett se på de mange fasjonable husene der.

Georg og Stephan Schwedhelm, foto © Schwedhelm Klosterhof

 

Schwedhelm-familien sitter med fantastiske kort på hånden, i form av de aller beste vinmarkene i området, så alt ligger til rette for at de skal oppnå sine ambisjoner. Alle vinmarkene ligger i ca 1 km radius rundt gården, som er den høyest beliggende vingården i Zellertal. De eier også den opprinnelige, historiske parsellen av vinmarken Schwarzer Herrgott («Svarte Herre Gud»), en av Tysklands tidligst omtalte vinmarker, allerede i år 708! Det er en ekstremt kalkrik vinmark, med hvit kalksten blandet med leire, og den var i århundrer kjent som en av de beste i landet, før den sank ned i glemselens dal. Men for noen år siden fikk den sin fortjente GG-status (Grand Cru), mye takket være Oliver Spanier, som mener dette er Tysklands svar på Montrachet.

 

vinifikasjon

Druene kommer fra 2 forskjellige marker, Schwarzer Herrgott og Kreuzberg, og høstes for hånd. Drueklasene destemmes og begge parsellene fermenteres separat og blandes først når gjæringen er ferdig, normalt i varer i 7 uker ved en temperatur mellom 16-17º C. Brødrene har de siste årene gått mer og mer over til spontangjæring av vinene, og mange av vinene er nå 100% spontangjæret. Etter gjæringen modnes vinen i 7 måneder på rustfrie ståltanker før tapping på flaske.

 

Georg og Stephan Schwedhelm, foto © Schwedhelm Klosterhof

smaksnotater

Zellertal Riesling er en nydelig balansert vin med smaker av saftige epler, aprikos, fersken og en frisk syre. En lettdrikkelig vin med god tyngde i frukten men samtidig med en så forfriskende sitruspreg som balanserer så pent og lesker lenge og vel. Jeg ble rett og slett i god stemning av å drikke denne vinen og skal bestille en kasse for å følge modningsprosessen i noen år fremover. Men i mellomtiden var den superfin til å drikke alene eller til hjemmelaget thaisuppe. Nam!

Schwedhelm Riesling Zellertal 2017

Schwedhelm Klosterhof