Vinprodusent Cantine Pellegrino er i vuggen av lokale Sicilianske druer. Foto: Cantine Pellegrino

Sicilia er mer enn Marsala

Del på Facebook

Sicilia er Italias største region og samtidig Italias og middelhavets største øy. Sicilias landskap er svært variert med fjell, vulkanen Etna og lavland. Med et varierende landskap vil man selvfølgelig ha varierende temperaturer som influerer på hvilke viner som kan produseres.

Spesielle druetyper

Sicilia har sine spesielle druetyper som de grønne inzolia, carricante, grecanico, zibibbo og grillo og de blå nero d’avola, nerello mascalese, nerello cappuccio, perricone og frappato.

Den kraftige sterkvinen Marsala er et lykkelig resultat av et tilfeldig sammentreff. Da den britiske vinhandleren John Woodhouse, som var født på Sicilia, kom til Marsala 1770, falt det sammen med et oppsving i populariteten til sterkviner i England. Woodhouses blomstrende forretning importerte allerede sherry og portvin, og han var rask til å etablere et italiensk motstykke, som snart talte Lord Nelson blant sine tilhengere.

Sterkvinen Marsala var opprinnelig tørr og ble modnet i et Solerasystem. Grillo regnes fremdeles som den ypperste Marsala-druen, men inzolia, catarratto og damaschino er også tillatt.

Marsala finnes i tre farger Oro, Ambra og Rubino (gull, rav og rubinrød). Det er også tre sødmegrader: secco, semisecco og dolce.

Kooperativene spiller en viktig rolle på Sicilia. Det finnes noen utvalgte DOC-områder og en DOCG, Cerasuolo Di Vittoria.

Fantastiske Marsalaer

Cantine Pellegrino er en av de mest kjente og største produsentene på Sicilia og er spesielt kjent for sine fantastiske Marsalaer.

Mange av deres beste vinmarker ligger i naturreservater og er derfor perfekt integrert med økosystemet. Deres eiendommer strekker seg rundt 300 hektar og alle deres vinmarker befinner seg i de beste områdene vest på Sicilia. Den historiske vinkjelleren til Carlo Pellegrino ligger midt i sentrum av Marsala og dekker 300 000 kvadratmeter og har en kapasitet på 200 000 hektoliter, hvorav 40 000 hektoliter befinner seg på eik.

For de som ønsker å bli bedre kjent med viner fra Sicilia kan det være fornuftig å prøve noen av vinene til Pellegrino. Her kan du smake røde, hvite og søte viner.

Familien sier selv at «We need to imagine a prosperous and great future for the Sicily of wine, believe it and take care of the generous land to create the dream, improving it more and more». Det er nettopp slik de lever ut sin drøm om å lage kvalitetsviner.

Jeg vil anbefale å starte med Pellegrino Marsala Superiore Dolce. En utmerket dessertvin i disse sommertider. Stikk innom nærmeste italienske delikatessebutikk og kjøp samtidig  med deg litt Gelato. Del med venner.

Ingen sommer uten hvitvin og skalldyr

Ingen sommer uten hvitvin og skalldyr. Et godt alternativ er da Gibelè Zibibbo Secco, som er laget på druetypen zibibbo. Noe smak av epler og sitrus som fint matcher reker og tilbehør.

Skal du velge de røde vinene kan Ulysse Etna Rosso være et alternativ. Lagret på franske eikefat og druetypen nerello mascalese og nerello cappuccio. Dette er en vin som passer godt til grillmat. Gjerne en godt krydret pepperbiff, med peppersaus, poteter og litt salat.

Sicilia har mye å tilby i vinens verden. Det finnes noen uoppdagede perler, men også klassikere. Nå er det opp til deg å gå på oppdagelsesreise. Salute.

Vinprodusent Cantine Pellegrino er i vuggen av lokale Sicilianske druer. Foto: Cantine Pellegrino

292701
Pellegrino Marsala Superiore Dolce
Italia, Sicilia
Kr. 194,90
Basisutvalget

 

10899201
Gibelè Zibibbo Secco
Italia, Sicilia
Kr. 223,90
Bestillingsutvalget

10348001
Ulysse Etna Rosso
Italia, Sicilia
Kr. 264,90
Bestillingsutvalget