Guido Rivella ligger vakkert til i Barbaresco. Foto: Guido Rivella

Silvia Rivella Barbaresco 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Etter en nylig importør-smaking stod denne produsenten ut som en stjerne i natten. Allerede på duft ble jeg bergtatt og når jeg endelig fikk meg til å smake den ble kvalitetene bare ettertrykkelig bekreftet. Det var mange flotte viner på smakingen men denne, i 2017 årgangen stod spesielt ut!

Guido Rivella var Angelo Gajas vinmaker i 46 år, helt frem til 2015, før han startet sin egen vingård, Azienda Agricola Rivella Silvia, med sin første årgang i 2010. Etter alle disse årene hos Gaja var det tid for å oppfylle en drøm Guido hadde hatt siden ungdommen: å produsere viner under egen etikett. Det ble gitt nytt liv til den lille familiegården han hadde arvet fra sine foreldre, det enkle produksjonslokalet ble restaurert og husene og markene ble kultivert.

Når alt var klart ble gården oppkalt etter Guidos datter, Silvia Rivella. Både hun og broren, Enrico, jobber sammen på gården i dag.

Du finner gården i det vakre landskapet i Montestefano, Barbaresco, kun en 15 minutters kjøretur nord for Alba by hvor Guido ble født. Hans besteforeldre og foreldre drev med landbruk i de bratte markene i Montestefano, men for Guido var det vinmaking som var banen og han utdannet seg også som ønolog ved Enological School i Alba. I dag eier de 3,5 hektar vinmarker hvor 80 % er beplantet med Nebbiolo og 20 % med Barbera som er fordelt på markene, Sorì Montestefano, Patricone, Bibinet, Montestefano, Fausoni og Masrcorino. Deler av vinmarkene ble plantet i 1970-årene, men en liten del av disse markene ble replantet for 7 år siden. Avhengig av det årlige utbyttet i markene er den årlige produksjonen på 18-20 tusen flasker per år.

Av de siste årgangene av Barbaresco-vinene har 2016 mer fylde og pondus som vil ha godt av å lagres noen år før den drikkes, 2017 var en kjøligere årgang med god struktur, balansert og fin syrestruktur, 2018 som snart skal over på flaske er mer fintunet og svært elegant, 2019 ser ut til å bli en spektakulær årgang!

Guido Rivella ligger vakkert til i Barbaresco. Foto: Guido Rivella

Fakta

  • 80% av produksjonen går i hovedsak til Norge, Danmark, USA, England, Australia, Belgia, Tyskland, Sveits og Kina

Vinifikasjon

Rivella Barbaresco er laget på 100 % Nebbiolo-druer som er fermentert i små ståltanker for så og modnes i 20 måneder på franske Barrique-fat og Tonneaux (500L), så tilbake på ståltanker i fem måneder før den lagres på flaske i fire måneder før salg.

Smaksnotater

2016 og 2017 ble smakt opp mot hverandre og jeg var ikke i tvil om hvilke som stod best frem. 2017 hadde spensten, rikdommen og det lille ekstra. Ny flaske ble kjøpt inn og smakt på nytt og rett fra flasken hadde den en fantastisk duft. Det er tydelig at vinen er veldig ung nå, men etter å ha smakt den over to dager viste den seg til slutt fra sin beste side. Frukten er utrolig presis og ren, men selv om den er ung drikker den utrolig fint nå. Den er innsmigrende med spenstig syre og tanniner uten at det tar helt av, det er fin dybde og intensitet i smakene av røde bær, kirsebær og mørke plommer, smaker som sitter lenge i, lesker og pirrer. Pur glede, hele veien. Det skal bli moro å følge denne i årene fremover. Temperer den til 26-17º C og server gjerne med ovnstekt svinenakke. Er du tålmodig kan denne fint lagres i opptil 20 år.

5615101
Silvia Rivella Barbaresco 2017
Italia, Piemonte
Kr 679,90
Bestillingsutvalget