SJØ OG HEI

Del på Facebook

Programmet var svært omfattende og det var flere aktiviteter som fristet oss vinelskere, deriblant vinkurs med Lasse Saga, og Kokke-og vinkurs med regjerende europamester i kokkekunst Ørjan Johannessen. Fra vinklubben Sølvkaggen på Kongsberg var vi 4 personer som var veldig spente på vinene til all sjømaten, spesielt til kveldens 6-retters middag. På brygga ble det til lunsj nemlig servert bl.a Moules Frites og hvalgryte med, ikke overraskende, en fin Chablis. På forhånd hadde vi hørt at kombinasjonene mellom vinene og rettene på kvelden, i et stort telt på brygga, skulle være utrolig bra.

Forbauselsen var derfor stor da det viste seg at man til alle rettene hadde valgt viner fra områder som lå laaangt fra havet? Som følge av at det var importøren Lasse Saga fra SagaWines som disket opp med viner, var minst halvparten av vinene fra Alsace, fjellområdet mellom Frankrike og Sveits. Vi startet det hele med en cremant derfra, fra produsenten Fernand Engel, til reke-cevich med avokadokrem og dillolje. Deretter fulgte rieslinger fra samme produsent. Vinene var av svært god kvalitet, premier cru’er, rene i smaken. Men syren som vi kjenner så godt i f.eks Trimbach sin enkle Alsace-riesling, kom enda sterkere frem i møte med den sødmefulle, sarte sjømaten. Både blåskjell og hvit fisk med sødmefullt tilbehør som gulrotpurè og smørstekt kål mistet en romslig ledsager. Den beste kombinasjonen var med nydelig skinnstekt makrell, her fikk syren fett å jobbe med. Underveis så vi de iherdige kokkene justere sausen med hver sin skje, og den deilige sjømaten var omtrent dratt opp på brygga noen timer før.

Rødvin er klassisk følge til hvit fisk, og breiflabb med stekt breiflabblever skulle bli trygt servert med en Barbaresco Riserva 2004 fra produsenten Punset (nok en gang fra fjellområdene langt fra havet). Vinen en deilig, men kirsebærsten-bitterhet kranglet i møte med kombinasjonen på tallerkenen.

Den beste vinen var (som så ofte…) vinen med minst like interessant duft som smak, og som førte oss inn i en diskusjon om petroleumskarakter i vin, nemlig en Chassagne-Montrachet fra Marc, (#2922, p.t. utsolgt fra lev.). Endelig en vin som er vokst opp på kalk og sjømineraler. Det er ingen tvil om at sommeren kan by på en hel 6-retters middag som etterlater deg både fornøyd og lett – men også med tyngre bagasje: om det intrikate vennskapet mellom vin og sart sjømat.