Sommeren er rosa!

Del på Facebook

Skal vi generalisere så er det hvitvin om sommeren til fisk og skalldyr og rødvin om vinteren til kjøttmat. Rosévin er litt fyldigere enn hvitvin og passer ofte til det samme i tillegg til kraftigere retter som kylling og svin. Rosé er lettere en rødvin, men er allikevel fint til kjøttretter av den litt mindre kraftige varianten. Eksempelvis det meste som kan legges på grillen som pølser, spareribs, lammekoteletter, en indrefilet med en frisk salat og sånn kan vi holde på… Med andre ord, skal du velge én vin til sommermiddagen som matcher mye og passer de fleste så kan rosévin være løsningen.

Selv er jeg veldig frankofil og er veldig glad i rosévin fra Provence, men om vi skal holde oss i Frankrike er det også mange andre områder som lager gode roséviner. Sancerre i Loire viser frem syrlige, friske og rene viner på pinot noir druen. I Rhône er det ofte de mørke og litt kraftigere rosévinene fra Tavel som dominerer, men også letter typer lages under Côtes du Rhône-appellasjonen. Languedoc har også et godt knippe med roséviner laget på druer som dyrkes i litt høyere beliggende områder hvor det er større forskjeller i dag- og nattetemperaturer.

Piemonte i Italia er også en region som lager mer rosévin enn tidligere og ofte på nebbiolo-druen. Dette fører til strukturerte, syrlige viner som gjør seg godt sammen med mat. Også barbera brukes i rosévinsproduksjon.

Her er tips til noen av rosévinene jeg kan tenke meg i sommer, og ingen koster over 200 kroner:

Hellstrøm Côtes du Rhône Rosé 2015
Rhône, Frankrike, kr. 139,60. VP 3966601 (bu)
Delikat aroma av bær og noe blomstertoner. Frisk i munnen med smak av villbringebær og noe grønne urter. Passer til grillmat som pølser, sommerkoteletter og laks.

Marius Rosé d’Oc 2016
Languedoc-Roussillon, Frankrike, kr. 139,90. VP 9749501 (bu)
Saftig duft og smak av røde bær med hint av middelhavsurter. Lett syrlighet i avslutningen med toner av rosa grapefrukt. Fin apertiffvin eller til fisk og skalldyr.

Cascina Castelet Vespa Rosé 2016
Piemonte, Italia, kr. 150,- VP 5174801 (bu)
Frisk, syrlig og velduftende av jordbær og tranebær. God struktur og smak av bringebær og lett sitrus. Passer til aperitiff, salat og kremede pastaretter.