Steve Mathiasson beskjærer vinrankene, foto © Erik Castro

Steve Matthiasson – Årets Vinmaker i 2014 i USA

Del på Facebook

Det hele begynte i det små. Mens Steve jobbet mot en mastergrad i vindyrking ved University of California i Davis, tok han med druer hjem fra studentvingården for å lage vin i garasjen i bakgården hvor han bodde. Den første årgangen deres kom i 2003 etter at de flyttet til Napa i 2002. Du finner den viktorianske gården deres fra 1905 på vestsiden av Napa Walley, like av Highway 29, 1 times kjøretur nord for San Francisco. Her holder Jill & Steve til med sine to sønner, Kai og Harry. I dag har de 2 hektar vinmarker de eier og 14 hektar som de leaser og kultiverer selv, egen grønnsakshage, kyllinger og sauer har det blitt også. Fra de totalt 16 hektarene produserer de 84 000 flasker i året men selger også noen av druene til andre vingårder.

Foruten å jobbe heltid på sin egen vingård, er Steve også en meget respektert konsulent for flere andre vingårder i området, blant annet Stag’s Leap Wine CellarsEisele VineyardSpottswoode Winery og Hall Winery. Vinmakerne på disse gårdene nyter godt av Steves evne til å blande moderne vitenskap med en bondes intuisjon for vinmaking.

2013 årgangen var varm og tørr, noe som skapte en veldig strukturert og kraftig vin hvor 2012 årgangen var mer fruktig og 2011 årgangen som var mer mineralsk. Drueblandingen på 2013 årgangen er på 85% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot og 6% Petit Verdot med druer fra syv forskjellige vinmarker fra Napa Valley. Coombsville for struktur og sort frukt, Rutherford for leskende Cabernet toner og Oak Knoll for lettere frukt. I det hele er det en Napa Cabernet av den gamle skolen som vil tåle å ligge en god stund i kjelleren.

fakta

– vinrankene er fra 10 til 20 år gamle.
– vinene eksporteres til 7 land hvor de største importørene er Norge, Japan og Danmark.

vinifikasjon

Mosten ble gjæret ved lave temperaturer og pumpet over to ganger om dagen. Valget mot å bevare friskhet og intensitet i vinen var ikke tilfeldig, den ble kontrollert ved å holde gjæringstemperaturen kald og fermenteringen var lang, tre uker. Vinen ble blandet straks etter fermenteringen og lagret i 20 måneder i en kombinasjon av, for det meste brukte og 20% nye franske eikefat.

smaksnotater

Dette er en kvalitetsvin med leskende mørke moreller, bringebær, vanilje, tørket kjøtt på duft. Kjølig, delikat, balansert konsentrert frukt på smak, fyldig, kjøttfull, syrlig, lett eiket, vanilje, bjørnebær og lakris på smak. Integrerte tanniner, lang fin, syrlig og tørr utgang.

Matthiassons viner er svært matvennlige og går supert til lammecarrè med jordskokkpurrè eller kje/lammegryte.

Vinen drikker fint nå, etter et par timer i dekanter og temperert til 16º C, men den kan glatt holdes innerst i vinskapet i 20 år før den bør finne veien ut i glasset igjen.

Matthiasson Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013

Matthiasson Winery