Benediktinerklosteret ligger vakkert til i Kremstal. foto © Stift Göttweig
På Erste Lagen smakingen i Østerrike i fjor hvor jeg blant andre plukket denne flotte vinen fra Stift Göttweig. Hele 3 av vinene deres var på min topp 12 liste av 132 av Østerrikes beste viner. 2016 årgangen er ennå ikke tilgjengelig i Norge men 2015 har modnet ganske fint og drikker bra nå.
Benediktinerklosteret Benediktinerstift Göttweig ble grunnlagt i 1083 av Saint Altmann, biskopen av Passau, men gitt til Benedictiner-ordenen i 1094. Klosteret ligger på en høyde 450 meter over havet med utsikt over Donau, en times kjøretur vest for Wien bare et steinkast unna et annet anerkjent vinhus, Malat. Vingården, Weingut Stift Göttweig, er eid av klosteret men de 10 siste årene er det Fritz Miesbauer som står for driften av vingården og er ønolog sammen med Peter Rethaller. De rår over totalt 26 hektar vinmarker og produserer omtrent 180 000 flasker i året. Vinrankene er gjennomsnittlig 22 år gamle mens Ried Silberbichl-rankene er 31 år. Vinmarken Silberbichl ligger syd og sydø-stvendt, tett på Wachau. Forskjellen på natt og dagtemperaturene er betydelige, noe som gir en syrlig, frisk og samtidig rik vinstil. Vinene produseres ikke ved Stift Göttweig eller klosteret, druene fraktes etter plukking og sortering til produksjonslokalene hos Weingut Stadt Krems på den andre siden av elven.
Navnet «Silber» (sølv) kommer trolig fra «Glimmerschiefer» (glimmerskifer), en bergart som består av «gammel Donau» grus og forvitret stein som er dekket med loess. «Bichl» er en variant av «Bühel», som betyr ås. Vinmarken ble dokumentert for første gang i 1562. Silberbichl ligger omtrent tre kilometer fra Steinbühel vest for Palt, og strekker seg over grensen til Wachau og Kremstal. Jordene her er litt rikere og mer fruktbare enn ved Steinbühel, slik at druene også når høyere sukker modenhet.
fakta
– 54% av produksjonen eksporteres til Tyskland, USA, Sveits, England, Norge, Nederland og Singapore
– produksjonen består av 60% Grüner Veltliner, 30% Riesling, 6 % Pinot Noir og 4 % Chardonnay
– de beste årgangene er 2007, 2010, 2012, 2015 og 2016
vinifisering
Vinmarken Silberbichl, som ligger i Wachau, har et jordsmonn bestående av grusansamlinger fra Donau i kombinasjon med løss og forvitret stein, noe som er en ideell kombinasjon for dyrking av riesling. Druene høstes for hånd i tre omganger, 30. oktober, 6. november og 14. november. Mosten får 9 timers maserasjon og gjærer så i 38 dager, temperert til 21° C i rustfrie ståltanker. Etter gjæring lagres den i 6 måneder på 2200 liters eikefat.
smaksnotater
Dufter av høy, pære, fersken og melon. Fyldige smaker av pære, pasjonsfrukt, fersken og honning, med et tørt midtparti og fremtredende men behagelig syrlighet. Smakene har god lengde. På dag 2 kommer det frem enda mer modne og balanserte smaker av gule frukter som er svært behagelige. Alt i alt er dette en meget god Riesling! Serveringstemperatur anbefales til 10-12° C.
Vinen kan lagres i opptil 20 år! drikk til chowder med mais eller laksetartar med mango og avokadosalsa.
Stift Göttweig Ried Silberbichl Riesling 2015