Vinmakerne Gaetano and Pio Francesco. Foto: Azienda Tamellini
Soave er kanskje ikke den vinen som du tenker på først når du vil ha en frisk og fruktig vin, men når det kommer til denne bør du absolutt ha den i tankene, eller i glasset. Le Bine er husets toppvin og har fått navnet fra deres beste vinmark.
Tamellini-familien har dyrket vin i fire generasjoner, men det var først i 1998 at de to brødrene Gaetano og Pio Francesco bestemte seg for å etablere sitt eget merke. Gården som i dag er på 33 hektar vinmarker ligger kun en 30 minutters kjøretur øst for Verona (Google Maps) by i vindistriktet Soave. De to brødrene er 4. generasjon Tamellini som lager vin i Soave, Veneto.
Brødrene har siden 1998 laget vin her basert på naturlige metoder. Selv om de ikke er øko-sertifiserte følger de strengt alle prinsippene for økologisk produksjon. De avstår fra alle kjemiske og syntetiske tilsetninger i jorden, plantene og druene, alt arbeid i vingården er strengt miljøvennlig. De bruker et spesielt system som fremmer insektslivet i vinmarkene (integrated insects and disease control), kobber og svovelbaserte produkter foretrekkes og ingen gjødsel brukes. De lar gresset vokse vilt mellom vinrankene, jorden blir ikke pløyet og torv blir liggende. I 1998, ved hjelp av Paolo Caciorgna, en av Italias dyktigste vinmakere, gikk Tamellini fra å være en leverandør av druer til å selv bli produsent.
Soave er tradisjonelt en vin basert på garganega-druen. Det er faktisk Italias sjette mest plantede hvite drue. Men i de senere årene har det blitt lov å blande inn trebbiano og chardonnay som gir høyere avkastning. Det er i følge brødrene en uting som tar bort det unike ved distriktet. Garganega er druen for oss, vi bruker kun den, selv om det betyr økte kostnader å ikke blande inn druer med høyere avkastning, slår han fast. Alle deres tre viner; Soave Classico, Soave Le Bine de Costiola og Le Bine de Costiola. Alle er laget på den lokale druen Garganega.
Selv om Tamellini til å begynne med hadde noen år med god kvalitet på vinene, var det først i 2013 at de fikk finjustert produksjonsmetodene. Dette året gikk de blant annet til innkjøp av et nytt kjølesystem og de byttet presse og kork. Korken er nå en diamant 10, en teknisk hette med tetningsgaranti i opptil 10 år. Siden de ønsker å holde vinen så naturlig som mulig, bruker de minst mulig svoveldioksid, 70 mg/l (maksimalt kan være opptil 200mg/l).
Vinmakerne Gaetano and Pio Francesco. Foto: Azienda TamelliniFakta
- de produserer omlag 350 000 flasker, hvorav 250` flasker av Soave Classico
- 95% av produksjonen eksporteres til Norge, Japan, USA, Australia og Israel
- vinrankene er i gjennomsnitt 40 år gamle, druene til “Le Bine de Costiola” er 50 år gamle
- gode årganger har vist seg å være 2002, 2012, 2016 og 2017
Vinifikasjon
Druematerialet er 100% Garganega og kommer fra de 3 hektar store markene Costeggiola og S. Vittore i åsene rundt Verona. Jordsmonnet her har et kalkholdig og vulkansk jordsmonn som får god sol-eksponering og et mildt klima. Druene håndplukkes og fraktes i små kurver til vinkjelleren der de blir avkjølt til 0º C. Etter 12 timer presses de forsiktig i nitrogentanker for å hindre oksidering og for å bevare de delikate aromaene i mosten. Vinen gjærer så kontrollert på 15º Celsius. Til slutt modnes vinen i 5-6 måneder på ståltanker før den tappes på flaske. Etter 1 års flaskelagring slippes vinen ut på markedet.
Smaksnotater
Dette er en skikkelig godbit, en frisk og fin Soave med god fruktighet, syre og intensitet, alt i pen harmoni med hverandre. Du får deilige smaker av ananas, melon, fersken og aprikos som sitter lenge og vel i. Hele veien er det et godt samspill mellom fruktighet og friskhet, med en tørr utgang. Det anbefales å drikke vinen innen 7-8 år, temperer den gjerne til 10-12º C og da enten uten mat eller til pesce al forno eller røkt kveite med salat og sennepssaus!
PS! Deres spumante Millesimato 2010 er også en spesielt digg vin!