Slik ser garganega-druene ut. Foto: Produsenten

Tamellini Soave 2021

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Fra Veneto i italia kan man finne flere gode Soave viner fra produsenter som Pieropan og Tamellini. Dagens vin er Tamellini sin rimeligste vin men allikevel en av de bedre Soave vinene, her får du mye for pengene (150.- kr)!

Tamellini-familien har dyrket vin i fire generasjoner, men det var først i 1998 at de to brødrene Gaetano og Pio Francesco bestemte seg for å etablere sitt eget merke. Gården som i dag er på 33 hektar vinmarker ligger kun en 30 minutters kjøretur øst for Verona by i vindistriktet Soave. De to brødrene er fjerde generasjon Tamellini som lager vin i Soave, Veneto.

Brødrene har siden 1998 laget vin her basert på naturlige metoder. Selv om de ikke er øko-sertifiserte følger de strengt alle prinsippene for økologisk produksjon. De avstår fra alle kjemiske og syntetiske tilsetninger i jorden, plantene og druene, alt arbeid i vingården er strengt miljøvennlig. De bruker et spesielt system som fremmer insektslivet i vinmarkene (integrated insects and disease control), kobber og svovelbaserte produkter foretrekkes og ingen gjødsel brukes. De lar gresset vokse vilt mellom vinrankene, jorden blir ikke pløyet og torv blir liggende. Ved hjelp av Paolo Caciorgna, en av Italias dyktigste vinmakere, gikk Tamellini i 1998 fra å være en leverandør av druer til å selv bli produsent.

Soave er tradisjonelt en vin basert på garganega-druen. Det er faktisk Italias sjette mest plantede hvite drue. Men i de senere årene har det blitt lov å blande inn trebbiano og chardonnay som gir høyere avkastning. Det er i følge brødrene en uting som tar bort det unike ved distriktet. Garganega er druen for oss, vi bruker kun den, selv om det betyr økte kostnader å ikke blande inn druer med høyere avkastning, slår han fast. Alle deres tre viner, Soave Classico, Le Bine de Costiola Soave Classico og Tamellini Extra Brut Millesimato,, er laget på den lokale druen Garganega.

Se også omtale av Le Bine de Costiola Soave Classico 2016

Selv om Tamellini til å begynne med hadde noen år med god kvalitet på vinene, var det først i 2013 at de fikk finjustert produksjonsmetodene. Dette året gikk de blant annet til innkjøp av et nytt kjølesystem og de byttet presse og kork. Korken er nå en diamant 10, en teknisk hette med tetningsgaranti i opptil 10 år. Siden de ønsker å holde vinen så naturlig som mulig, bruker de minst mulig svoveldioksid, 70 mg/l (maksimalt kan være opptil 200mg/l).

Slik ser garganega-druene ut. Foto: Produsenten

Fakta

  • de produserer omlag 350 000 flasker, hvorav 250` flasker av Soave Classico
  • 95% av produksjonen eksporteres til Norge, Japan, USA, Australia og Israel
  • vinrankene er i gjennomsnitt 40 år gamle, druene til “Le Bine de Costiola” er 50 år gamle
  • gode årganger har vist seg å være 2002, 2012, 2016, 2017, 2018

Vinifikasjon

Soave er laget på 100% Garganega. Druene presses uten avstilking og med myk pressing for å opprettholde den originale rike aromaen og smaken. Mosten avkjøles til 5 grader Celsius over natten og mosten gjærer temperaturkontrollert på 15° Celsius. Etter gjæring modner vinen i 3-4 måneder før den tappes på flaske.

Smaksnotater

Varenummer: 4187401
Tamellini Soave 2021
Kr 149,90

Dette er en lett, fruktig, frisk vin med saftige smaker av tropefrukt, fersken og sitrus med en frisk og tørr utgang. En ukomplisert vin til en god pris. Den gikk svært godt til sjømatrisotto men vil også passe fint til portobellosopp i skinke og hvitløk. Anbefaler å drikke den temperert til 9℃ og innen 3 år.