I Etnas skråning står vinplantene i den svarte, frodige askejorden. Terre Nere, «svart jord», heter produsenten som kan skilte med vinstokker som er opp mot 250 år gamle.

Terre Nere: Den svarte jords taktikk

Del på Facebook

Terre Nere ble etablert i 2002 av den kjente vinmaker og agent Marco de Grazia. Han kjøpte da land med mange eldgamle vinstokker, og ideen var å uttrykke «terroir» i den ferdige drikken, det særegne ved Etnas jord skulle dyrkes fram. Ja, Terre Nere er intenst opptatt av hva slags jord plantene står i.

Marco de Grazia
  • Mesteparten av jordsmonnet rundt Etna er over 50 000 år gammelt, mens der våre planter står, er den 150 000 år eldre enn det igjen. Det er et veldig strukturert jordsmonn, med mye mineraler. Det er steinete, men veldig fruktbart. Det ser ut som månelandskap, men på grunn av asken som ligger under, kan man til og med dyrke grønnsaker her, sier Christian, som er Marcos høyre hånd.
Christian Liistro

Vi traff representant for produsenten, Christian Liistro, på vinmessen «Battle of bottles» i Oslo nylig. Terre Nere lager tradisjonstro sicilianske viner, basert på stedegne druer og med minst mulig inngripen i vinlagingen. Vinene skal tale jordens språk.

Hver parsell, hver vin har sin egen personlighet. De femten ulike vinene smaker forskjellig, selv om plantene nesten kan se bort på hverandre.

-Vi snakker om mikroklima, altså at hver parsell har sine egne kvaliteter. Det er dette vi vil ha fram i vinene våre. Den personligheten som kommer fra unikt jordsmonn.

Terre Nere har over 50 hektar planter, delt inn i 39 forskjellige parseller. De lager hvitvin av carricante og rødt av nerello mascalese, altså opprinnelige sicilianske druer – druer som knapt dyrkes andre steder på vår klode.

Tross heten i Sicilia, er vinene delikate, nyanserte, friske og syrlige. De har lag på lag med dufter og smak, de hvite med preg av gule frukter, bakt sitron, eple, fersken, mens de røde gjerne minner om kirsebær, urter, roser, moreller, bringebær. De er litt sødmefulle, selv om de er helt tørre. De kan lagres lenge. Vinene koster fra rundt 300 til 600 kroner – noe som sammenlignet med for eksempel Burgund er rasende billig. Og sammenligningen her kommer av at kvaliteten ikke er dårligere, sånn i gjennomsnitt.

Når vi står der og smaker rekken av viner, slår det oss hvor ulike de er – innenfor et visst spekter av dufter og smaker. Det stemmer det de sier, de ulike parsellene føder distinkte viner. Det er spennende, ikke minst å smake viner fra et par hundre år gamle planter – før vinlusens tid.

Terre Nere bruker stål til noen av vinene, for å fram mest mulig friskhet, og store eiketønner til andre, for å få fram mer modenhet og en mer kremet struktur.

Fra bulk til håndverk

På Sicilia har det som kjent vært produsert vin i et par tusen år, den gang av grekere. I den senere tid har kvaliteten variert. Etter andre verdenskrig dominerte masseproduksjon av billig bulkvin, eksportert til fastlandet for å sprite opp tynne viner der. Men så for tjue-tretti år siden begynte noe å skje. De gamle, stedegne druene ble gjenoppdaget, carricante, nerello mascalese, frappato, nero d’avola. Og her var Planeta og nettopp Terre Nere pionerer. De viste verden hvilken enorm kraft og kvalitet som finnes i siciliansk vin.

Vinene har fått tilbake sin verdighet, som vår mann sier det.

-Selv for bare ti år siden ville ikke omverdenen ha våre viner, det var ikke kjent utenfor Italia. Nå eksporterer vi til 95 land. Verden setter pris på de delikate vinene.

Men hva skjer med klimaendringene? Christian Liistro er ikke enormt bekymret, for:

-Røttene på plantene våre går gjerne 10-12 meter ned i jorden, og da har de nok vann. Men mange på Sicilia kan få problemer med for mye varme og for lite vann. Det er en utvikling vi ser allerede nå.

Den svarte jorden gir oss en særegen, spesiell opplevelse, av historie og noe evigvarende. Men først og fremst er det godt!