Terre Nere Calderara vineyard. foto © Tenuta Terre Nere

Terre Nere Etna Rosso 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg har smakt Etna Rosso i tidligere årganger og som regel har den vært bra, men denne 2017 årgangen gav meg noe ekstra. Mer leskende, saftige røde bær med ekstra pen tyngde i frukten, mer enn nok til at jeg tok en ekstra tur til Vinmonopolet for å handle noen flasker til!

 

Tenuta Terre Nere drives av Marco de Grazia, en amerikansk-italiener med røtter fra Sicilia. På 80-tallet gjorde han Barolo verdensberømt ved å introdusere den da fattige og relativt ukjente Piemonte-regionens viner til det amerikanske kontinentet. For 30 år siden kjøpte han «Tenuta delle Terre Nere», et vinhus fra det 1800 århundre, med fremdeles intakte pre-phylloxera vinmarker. Etter noen års bygging og renovering kom de første vinene i midten av 2000 tallet og tok raskt markedet med storm.

 

Eiendommen består i dag av 42 hektar vinmarker pluss 2 hektar som er innleid fra nærliggende vinmakere. Alle vinene de produserer er D.O.C. kontrollerte og alle Cru-markene (i dette tilfellet Calderara Sottana) er produsert på gamle vinstokker som er mellom 50 og 100 år gamle. Etna Rosso kommer fra både gamle og nye vinstokker. Èn av parsellene som overlevde phylloxeraen, har nådd den ærverdige alderen på hele 140 år! To av vinene fra denne parsellen er også tilgjengelig på VP. Alt i alt produserer de omtrent 250 000 flasker årlig.

 

fakta

– 75% av produksjonen eksporteres i all hovedsak til USA (30%), en god del også til Norge. Totalt 60 land
– Etna Rosso og Etna Rosato produseres på Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio og Nerello Mantellato
– Etna Bianco lages på Carricante med en liten prosent Catarratto, Grecanico eller Inzolia

 

vinifikasjon

Etna Rosso 2017 er laget på 95% Nerello Mascalese og 5% Nerello Cappuccio. Siden druene i 2017 var så sunne ble det for første gang i historien ikke brukt svoveldioksid i vinifiseringsfasen (som allerede var svært lav i normale årganger). Den har fått de beste druene fra de yngste vinrankene i Terre Neres vinmarker i Randazzo og Castiglione og produseres med spontanfermentering og naturlig gjær. Modningen varte i 16 måneder på 10-30 hektoliters eikefat og til slutt 1 måned på stål før tapping på flaske.

Terre Nere Calderara vineyard. foto © Tenuta Terre Nere

smaksnotater

Etna Rosso dufter av sommer og salt sjø. Det er en vibrerende frisk, elegant, leskende, saftig og god vin med mye lyse røde bær og urter på smak. Det er en pent balansert vin med en underliggende fyldig frukt mot en frisk syre. Smakskurven er lang, frisk og intens, i det store og det hele en meget god vin. Produsenten anbefaler å drikke denne innen 10 år, men drikker du denne nå har den godt av å bli luftet i 1 times tid først.

Temperer vinen til 17° C og drikk den til andebryst eller ytrefilet av svin med risotto. Nam!

Terre Nere Etna Rosso 2017

Tenuta Terre Nere