To søte viner som løfter desserten en ekstra dimensjon, er Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (t.v) og Mad Late Harvest.

To fornemme, søte viner

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

En dessert kan godt nytes uten drikke til, men en god vin som møter sødmen i desserten men som også tilfører noe ekstra gjennom syren, kan løfte totalinntrykket en ekstra dimensjon. Her har jeg plukket frem et par godsaker med litt forskjellig sødme som garantert vil komme til å glede flere enn meg.

Mad, fra Ungarn, er den søteste av disse to med hele 137 g/l , mens Prüms Himmelreich fra Mosel i Tyskland, har 63 g/l. Men fellesnevneren for begge, bortsett fra sødmen, er at de også har et meget god og tilstedeværende syrestruktur som gjør at vinene også oppleves som friske. Vinene står seg absolutt alene men treffer du riktig bra med matfølge kan du fort oppleve umami smaker! Les mer om drikke til dessert på Vinmonopolets sider.

Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese

S.A Prüms er en velkjent gård som har laget vin i Moseldalen i omlag 200 år.  Gården ble grunnlagt av Sebastian Alois Prüm, men det var da Raimund Prüm tok over i 1971 at vingården utviklet seg til å bli en av de mest fremgangsrike vinhusene i Mosel. Siden 2017 er det hans datter, Saskia, som har tatt over driften. Gården ligger en halvtimers kjøretur nord for en av Tysklands eldste byer, Trier, langs Mosel-elven.

Vingården inkluderer berømte vinmarker som Wehlener Sonnenuhr og Graacher Himmelreich. Graacher Himmelreich ligger ikke langt unna Wehlener Sonnenuhr, men stilen på vinene er ganske forskjellige. Himmelreich har mye mer tilkomst av vann i jorden og en mer blanding av blå og grå skifer som gir vinene friske smaker av sitrus og eple. Sonnenuhr har mer smaker av gule, modne, frukter. Vinene fra Gracher Himmelreich har en fantastisk friskhet og veldig fin syrestruktur sammen med en nesten perlende brusing på tungen sammenblandet med en lett sødme. En vin som fint kan kombineres med krydrede eller salte retter.

To søte viner som løfter desserten en ekstra dimensjon, er Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (t.v) og Mad Late Harvest.

Smaksnotater

Jeg ble straks fanget av vinens elegante sødme ikledd en god dose, pent integrert syrestruktur. På duft har er den et lett petroleumspreg, og på smak er den leskende frisk og syrlig med floral og superdeilig sødme som kler vinen på en fin måte. Frisk sødme! Fruktige smaker av modne epler, pære, honning og lime, alt pent balansert. Nydelig og lettdrikkelig.

Server relativt kald, ca. 8-9º C og da gjerne til iskake med multer eller sitronpannacotta med pasjonsfrukt og hippenkjeks.

Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2016
Weingut S.A. Prüm

 

Mad Late Harvest 2017

Mad Late Harvest er en spesielt god og anerkjent (97P hos Decanter) søtvin fra Ungarn hvor Furmint er den viktigste druen i denne blenden. Furmint er kjent som hovedrue til Tokaji-dessertvinene og denne er også laget på 50% Furmint, 30% Sárga Muskotály og 20% Hárslevelu. Jordsmonnet er vulkansk, druene er fra gamle vinstokker, og vinen er spontanfermentert på lav temperatur for å beholde friskheten. Sukkernivået er på hele 137 g/l mens syren er på 7,2 g/l syre, 12% alc.

Det er ikke mye fornuftig informasjon å finne om vingården annet enn at gården ble kjøpt opp av TMSA Holdings i begynnelsen av 2009. Og at TMSA Holdings er morselskapet til Esquin Wine & Spirits i Seattle. De kjøper inn druer fra lokale småbrukere som reduserer avlingene og produserer frukt av høy kvalitet. 

Når det er sagt er dette en svært god søtvin. Den er veldig kompleks og saftig . Ingen modning på eikefat, for å bevare den naturlige  frukten. Den distinkte Botrytis-karakteren er fullført av sterk mineralbakgrunn.

To søte viner som løfter desserten en ekstra dimensjon, er Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (t.v) og Mad Late Harvest.

Smaksnotater

Vinen er som flytende nektar, tung og sødmefull men med en god dose syre. Smakene bare svømmer rundt i munnen i en evig dans av fet honningsødme, syrlig frukt, tung men også frisk, med gode friske smaker av nektariner, åhh så god balanse! Elegant! En dessert i seg selv! Absolutt en mektig vin som hvis du ikke drikker alene kan nyte godt sammen med en mektig dessert som baklava (OMG!). Uansett,  temperer den til 10º C!

Mad Late Harvest 2017 (37,5 cl)

Mad Wine