Sa du grillmat? Dette er seriøs grillmat, servert på Klein Goederust i Franschhoek i Kapp-provinsen. Foto: Geir Salvesen

To hvite og en rød til solsnu-feiring

Hva slags vintype som egner seg for holmeturen St.Hans? Eller grilling i hagen? Jo, noen med mye smak, men uten for mye syrekant eller tanniner hvis det er snakk om en rødvin. Her er to hvite. En fra Tyskland og en fra Italia. Og en rød. Fra Sør-Afrika. Alle i det billigste hjørnet.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Winter Riesling Trocken 2022, Rheinhessen, Tyskland 
  • Monte del Frá Cà del Magro Custoza Superiore 2021, Veneto, Italia
  • Goats do Roam 2021, Western Cape, Sør-Afrika

Den tyske

Så har solen allerede snudd, som man sier. Helt uriktig, selvsagt. Det er jordens vinkel mot solen som forandres. Men vi feirer utetilværelse og sommer uansett. Med en vin som ikke trengs å mat-matches. Den kan drikkes for seg selv. Hva får man for 144 kroner på Vinmonopolet? Ikke all verden, for å si det forsiktig. Man må ned på nederste hylle, men noen kan være vellagede for det. Personlig kan jeg ikke fordra mange av de aller billigste Riesling-stilene som bare er en oppvisning i syre-sødme-kollisjon og kamp om makten i munnen. For så vidt kan man anklage Winter Riesling Trocken for litt av det samme, men den havner på riktig side. Svært fornuftig priset, har en druefriskhet som er kombinert med noe restsukker tar vinstilen over i en avrundet retning. Tar du denne med på holmetur når bålrøyken river i nesen (gitt at det har regnet nok slik at skogbrannfaren er over) eller båteksosen i Middagsbukta ligger som en tåke over landet, og har med is og kjøleelementer, er dette en vin som greier seg fint på egen hånd. Eller til rekene. Fordi den lille sødmen i dem trenger litt sødme i vinen også.

Den italienske

Det finnes noen vinområder, ganske mange, vel, ganske de fleste, som leverer viner som ikke stikker seg ut noe spesielt. De er ikke kjente. Annet enn av den lokale befolkningen på stedet. De har drukket dem til sine lokale retter gjennom uminnelige tider. Noe lignende kan man vel si om denne. Bianco di Custoza er jo ikke det første man tenker på av italienske hvitvinsområder, beliggende der i nord under alpene, ikke langt unna Garda-sjøens småpene bølger og Riva-båter. Men denne gjør altså jobben som består i å være en steinfruktpreget, grønnplommeaktig rund vinstil som passer til det aller mest av hva en hvitvin vanligvis går til. Inklusive det å operere på egen hånd. Det lille oppstramningselementet i form av morellkjernebitterhet i finish er bare med på å aksentuere frukten. Det var vel pent sagt.

Den sør-afrikanske

Ingen skal anklage sørafrikanske rødviner for å ha for mye syre, umodne grønne tanniner. Det er gjerne et fruktsøtlig element i dem, og det gjelder også denne boksevinen som er laget av velrenommerte Fairview i Paarl. Bløt fruktsødme, kan man kalle denne stilen for. Og når man bare skal ta et glass ved bålet, på trammen, på terrassen, på holmeturen.

Winter Riesling Trocken 2022 (9182901)

Rheinhessen, Tyskland

Lys gul, behagelig fruktig duft, litt sursøt frukt på smaken, 8 g sukker gir en klart sødmedefinert retning uten at det blir for mye. Fin vin til asiatisk mat. Men kryddernivået bør være relativt lavt. Passer til: Skalldyr som reker og krabbe, krydret/asiatisk/spicy, sushi /sashimi. På basisutvalget.

Fondberg AS

Kr. 149.90
82 poeng

Monte del Frá Cà del Magro Custoza Superiore 2021 (9212701)

Veneto, Italia

Faktisk ganske intens til å være på dette prisnivået. Litt plommeaktig smak med grønne elementer og med kledelig kjernebitterhet og morellstein i finish. Rolig, fyldig fin som avrundes av rundt 5 g sukker. All round-vin, dette. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. På basisutvalget.

Palmer Wines

Kr. 160.9
81 poeng

Goats do Roam 2021 (5537506)

Western Cape, Sør-Afrika
Middels dyp rød, rund, litt sukkertøysaktig frukt på duft og i minnen, svakt dropsaktig, men bør kjøles ned. Litt sødme som slår igjennom. En miks av druesorter. Bløt og behagelig i stilen. Rimelig. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, spekemat, svinekjøtt, grønnsaker, lam og sau. Eller bare for seg selv.

Modern Wines AS

Kr. 425.9
82 poeng