Toskansk laksegryte. Foto: Jørn G. Broll
Denne retten ble ganske populær da jeg la den ut på instagram for en stund tilbake. Her kommer oppskriften og det flotte vinvalget etter å ha laget retten med nok et godt resultat. Retten er superenkel å lage og tar toppen 30 minutter fra start til slutt.
Til 2 personer
- 4 skinnfrie laksefileter
- 1 løk
- 1/2 brokkoli
- 50g parmesan
- 3 fedd hvitløk
- 250g cherrytomater
- 3dl fløte (laktosefri)
- 2 gode håndfuller babyspinat
- olivenolje
- salt og pepper
Tørk av laksestykkene med kjøkkenpapir. Vask cherrytomatene og del de i to. Finhakk løk og hvitløk og del brokkoli i passe store biter.
Brun laksestykkene i en stekepanne med en klatt olivenolje over høy varme i 2-3 minutter på hver side. Sett til side. Ha i litt olivenolje, hvitløk og løk i samme panne og brun i 3 minutter. Hiv spinat og så cherrytomater i pannen når spinaten har smeltet. Tilsett fløte, krydder og parmesan, småkok videre i 5 minutter. Legg laksebitene tilbake i pannen og la det hele småkoke i ytterligere 3-4 minutter. Jeg serverte potetstappe til, men ris og stekte poteter fungerer også fint.
Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 2020 er bare en superfin vin som jeg har smakt mange årganger av oppgjennom årene. Den har endel sødme (50 g/l) men den fremstår ikke som spesielt søt fordi den blir pent pakket inn av en syre på hele 9,4 g/l! Det gjør at den passer godt til oster og retter som denne med kremet saus. Begge deler blir godt ivaretatt av fylden i vinen så vel som syrenivået som fint klarer å håndtere det tunge mot det syrlige. Den drikker fint nå, men vil dra nytte av å lagres 3-4 år til før du får ut det beste av vinen. Server den temperert til 10℃.
Les mer om Weiser Küenstler på deres hjemmeside.