Tre «generasjoner» Matsu

Del på Facebook

Høsten er over oss, enten vi vil eller ikke. Det positive med det er at man kan begynne å snuse litt på kraftige, mørke høstviner igjen! Disse tre vinene fra Toro i Spania er verd en liten kikk!

El Picaro, El Recio og El Viejo har veldig kule etiketter som de fleste finner spennende, man vil gjerne vite historien bak. Likevel er det innholdet som er mest interessant.
Alle tre gir hver sitt uttrykk for tinta de toro, eller tempranillo om du vil: El Picaro (den yngste) er lett å drikke, sjarmerende og frisk, El Recio som er litt eldre har mer kompleksitet og tyngde, mens El Viejo den eldste er rik og kraftfull. Alle kommer fra relativt gamle vinmarker, vinmarkene ble nemlig ikke rammet av Phylloxera-lusen, noe som gjør at de i dag lager disse vinene på druer fra vinmarker som er 90-100 år gamle!

Det er vinmaker Raul Acha som tår bak disse vinene, han jobber hos Matsu, et bodega som er en del av Vintae gruppen i Spania. Han dyrker druene til vinene biodynamisk og unngår all filtrering – slik at konsumenten skal få den hele og fulle smaken.

Matsu El Picaro har et fint preg av mørke bær, skogsbær, krydder og jordlige toner. Den er saftig med god syre, fin fruktighet og en lett og god struktur. Sitter relativt lenge med mørk frukt, urter og hint av vanilje.

Matsu El Recio er preget av moden mørk frukt på nesen, skogsbær, jordlige toner, krydder og vanilje. Den er fruktig og rik på mørk bærfrukt, saftig, god fylde og konsentrasjon, lang ettersmak med hint av mokka.

Matsu El Viejo har en intens nese med mørke bær, moden frukt, litt krydder og jordsmonn på nesen. Den er fruktig og fyldig, godt konsentrert frukt, god syre og struktur, lang og fin ettersmak.

Alle vinene passer godt til høstens mat, storfe, lam vilt osv. og alle kommer i magnumflaske om du skulle servere den til flere.