TSW Reserve Syrah 2018 er en vin med litt ekstra tyngde i frukten som begeistrer. Foto: Jørn Broll, matogvinnett.no

TSW Reserve Syrah 2018

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Ikke siden Beeslaar har jeg blitt så begeistret for en vin med litt ekstra tyngde i frukten som denne Syrahen fra Sør-Afrika. Det er intet mindre enn en superdeilig vin som jeg kommer til å glede meg over gjennom denne og flere høstsesonger fremover.

Trizanne Barnard begynte å lage vin i 2002, etter utdannelsen i ønologi ved universitetet i Stellenbosch. Som en del av praksisperioden jobbet hun hos Jordan Winery som også ble mentorene som inspirerte henne til å starte sin egen vingård. Etter praksisen jobbet hun noen år i Frankrike, Australia og Portugal og var bant annet assisterende vinprodusent hos Klein Constantia og var med å starte opp Anwilka før hun startet for seg selv i 2008. Trizanne er en driftig person, vinmaker, entrepenør og tobarnsmor som surfer (som Olek Bondonio i Piemonte) på fritiden. I dag produserer hun flotte viner på en gård hvor hun leier kjellerplass som ligger en 30 minutters kjøretur sør for Cape Town, i Kommetjie i Sør-Afrika.

Som så mange andre vinmakere i Sør-Afrika kjøper Trizanne inn druer fra andre druedyrkere fra Elim, i nærheten av Cape Agulhas, en 3 timers kjøretur fra Cape Town. Totalt produserer hun 30 000 flasker under TSW (Trizanne Signature Wines), men lager også flere viner gjennom merkene Dawn PatrolThe Search og Timestone Vineyards. Nærheten til havet rundt Elim gir markene her en kjølig bris som gir vinene hennes litt ekstra eleganse og struktur. Foruten Sauvignon og Semillon lager hun fine viner på Barbera og Syrah. Spesielt sistnevnte synes jeg hun  får svært godt til.

TSW Reserve Syrah 2018 er en vin med litt ekstra tyngde i frukten som begeistrer. Foto: Jørn Broll, matogvinnett.no

Stedet Elim ble etablert i 1824 av moraviske misjonærer som allerede da forlangte vin til gudstjenesten! De første vinmarkene ble allikevel ikke plantet før 100 år senere og vinproduksjonen ble ikke etablert før i 1997. Det er 129 hektar vinmarker i Elim i dag hvor 80 % av beplantingen er Sauvignon Blanc; 15 % er Semillon og resten små parceller av Viognier og Nouvelle.

Fakta:

  • omtrent 60 % av produksjonen eksporteres til England, USA, Norge, Japan, Belgia, Irland og Tyskland
  • 2017 og 2018 har vist seg å være spesielt gode år

Vinifikasjon

TSW Syrah er høstet fra tre forskjellige vingårder og tre forskjellige kloner i Elim, på jord som varierer fra skifer, grus og ferricrete, også kjent som Koffieklip. Mosten fikk 3 dagers maserasjon før den gjæret naturlig i åpne containere og modnet videre i elleve måneder på 225 liters gamle franske eikefat. Vinen ble tappet på flaske i februar 2019.

Smaksnotater

Dette er en stor vin med bløte innsmigrende aromatiske smaker av røde plommer, saftige jordbær, tranebær, kirsebær, pepper, smaker som smelter på tungen og avrundes av en florlett syrlighet som henger pent og lenge sammen med frukten. Silke er et ord som passer til denne vinen som gleder umåtelig. Drikk den nå eller la den ligge i opptil 10 år. Temperer til 16º C og prøv den sammen med kje/lammegryte eller mørbrad med soppbearnaise.

TSW Reserve Syrah 2018  (vinmonopolet.no)

Trizanne Signature Wines