Txakolina

Del på Facebook

Txakolina – ett ord og en appellasjon som helt hadde flydd undertegnede forbi, helt til jeg sto i vinmarkene utenfor Bilbao i Spania og fikk forklart hva denne perlende, forfriskende drikken var.

Heldigvis har flere importører i Norge allerede plukket opp denne vinen som passer så godt til nåværende årstid, kanskje har de vært i den pittoreske byen San Sebastian, hvor det visstnok drikkes helt utrolige mengder Txakolina i sommerhalvåret…

Txakolina finnes i tre ulike DO (Denominación de Origen): Bizkaiko Txakolina i øst, Arabako Txakolina i vest og den meste kjente Getariako Txakolina som også er den eldste og ligger utenfor Bilbao. Dette er perlende viner sterkt påvirket av Atlanterhavet i likhet med viner som Vinho Verde, de selges unge og er ofte ikke særlig høye i alkohol. Før phylloxeralusa gjorde sine herjinger strakte 1000 hektar vinmark seg med Txakolina-vindruer seg fra Bilbao til Bayonne, men i dette regnfulle og kalde klimaet var det ikke mange som orket å replante druene Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Beltza. Da DO Getariako Txakolina ble etablert i 1989 hadde interessen for denne vinen begynt å ta seg opp igjen, og med det bedre kvalitet.

Regionen har også kastet seg på den økende vinturismen, det inkluderer vinhuset Gaintza ikke langt fra San Sebastian. Fra vinmarkene til vinhuset ser man ned på klipper og strender, et yndet turistmål, men også den populære vandreruten Camino de Santiago passerer kun få meter fra inngangen til produsenten. Og på spørsmålet om vinhuset får tørste turgåere innom – er svaret et rungende ja.
Familieprodusenten med 25 hektar kjører en meget miljøvennlig stil med både resirkulerbare materialer og bærekraftig drift i vinmarkene. Når jeg besøker de i mars er de litt bekymret, solen skinner og været er flott, men vinplantene har begynt å utvikle seg alt for tidlig. Dette gjør at plantene er utsatt for frost, noe som skal vise seg å bli et stort problem for store deler av Europas vinmarker på våren 2019.

Tradisjon tro får jeg smake vinene deres rett fra tanken, her sprutes vin i kopper som en sosial sammenkomst rundt ståltankene. Både lokale og turister tar turen innom på lunsj og drikking i kjelleren. Txakolien er produsert på 85% Hondarrabi Zuri, 10% Gros Manseng og 5% Hondarrabi Beltz. Den er frisk og livlig på stil, grønne epler, urter og mineraler. Overraskende rik til tross en meget frisk smak, mineraler og god struktur.

Mens sønnen i huset hjelper folk å tappe sprudlende vin fra tankene, serverer mor mat til vinen, deilige retter av lokale råvarer med både sjømat, grønnsaker, oster og skinker.
Vinhuset har både smakerom, omvisningsturer, lunsj og hotell, her er det ikke farlig å slappe av en dag eller to.

 

Disse vinene er tilgjengelige på Vinmonopolet

De kommer fra 160 kroner og i duggfrisk stil, til fatlagrede, komplekse viner til rett under 300-lappen.

Hiruzta Txakolina 2018 er produsert på Gros Manseng 5% og Hondarribi Zuri 95%.
Den er frisk og fruktig på nesen, mineralske og slanke epler, sitrus og sjøsprøyt, hint av urter. Den har en lett og fin mousse, god syre, sitter godt og tørt i en lang utgang.
Flott utgangspunkt i å bli kjent med appellasjonen på til en god pris.

Hiruzta Txakolina Rosé 2018 er produsert på Hondarrabi Beltza 50% og Hondarribi Zuri 50%. Vinen har en fin aroma av røde bær, urter, sitrus. Den har fin mousse, fin struktur, balansert syre, florale hint og sitter lenge i munnen.
Meget matvennlig og fin vin.

Agerre Txakoli 2018 er produsert på Hondarribi Zuri 100%. Frisk og fruktig nese med preg av eplesider, sitrus, florale toner og hint av sjøaktige mineraler. Intens smak med markant eplefrukt, frisk syre, tørr og mineralsk utgang med hint av sjøsprøyt. Frisk og sommerlig stil som sitter godt.

San Martín Txakoli 2016 er inngangen til en rikere stil, 100% Hondarribi Zuri, lagret på bunnfall i 6 måneder.
Den har en fin aroma av gul frukt, modne epler, lett utviklet, hvit steinfrukt, hint av jordsmonn. Den er frisk med elegant fedme, fin modenhet, tørr og mineralsk utgang. En litt annerledes stil som takler litt rikere mat som hvitt kjøtt med fete sauser.

Adore er produsert på 100% Hondarribi Zuri. Den har en aroma av gul frukt, melne epler, honningmelon, sitrus, hint av urter. Frisk og fruktig med en rund stil, god syre, god frukt i en saftig og lang ettersmak. En skikkelig god sommervin som kan skilte med både lett friskhet og tyngre toner til mat.

Txakoli Uno Cosecha er produsert på Hondarribi Zuri 95% og Riesling 5% og har ligget 5 måneder på bunnfall. Ren og frisk aroma, aromatisk, friske epler, sitrus og mineraler. Fyldig med god friskhet, meget god balanse og et elegant saltpreg som ligger lenge i munnen. En meget bra Txakolina som virkelig viser hvor skapet kan stå.

Gorka Izagirre G22 2015 er produsert på 100% Hondarrabi Beltza og har ligget 8 måneder på bunnfall. Spesielt utvalgte druer fra de beste vinmarkene. Vinen har en kompleks aroma, frisk med et godt preg av bunnfall og modne epler, tropisk frukt og sitrus. Den er fyldig og rik på smak, konsentrert frukt, god syre og en lang utgang. Et godt alternativ til en ueiket men kompleks hvitvin.

Gorka Izagirre 42 by Eneko Atxa 2015 er produsert på Hondarrabi Beltza 100%, fermentert på franske fat og har ligget 12 måneder på bunnfall. Meget prisvinnende vin.
Den har en kompleks og innbydende nese, moden frukt, elegante fattoner, gule epler og nøtter. Smaken er rik og fruktig, lett utviklet, god fylde og syre og en lang ettersmak. En veldig god vin som absolutt må prøves av de som er glad i lett eikede og komplekse hvitviner.