Tyler Wines – Kjølig stil fra California

Del på Facebook

At Justin skulle bli en av Californias lovende produsenter lå på ingen måte i kortene. Etter at golfkølla ble lagt på hylla, ble det studier i kunst og historie, og ikke vinmaking han konsentrerte seg om. Hans interesse for vin ble for alvor vekket da han under studietiden arbeidet som servitør på flere av topprestaurantene i Los Angeles. Her ble han fasinert av de mange gode vinene han daglig anbefalte sine gjester. Han bestemte seg for å lære mer. Etter hvert ble han så fasinert av vin at han ved siden av jobben som servitør, tok seg deltidsjobb hos en liten vinprodusent i Santa Rita Hills. Så snart han var ferdig på jobben i restauranten, bar det av sted til vingården. Spesielt engasjert ble han av viner fra Bourgogne laget av Pinot Noir og Chardonnay.

Som 24 åring startet han i 2005 Tyler Wines. Produksjonen var liten, kun åtte fat à 228 liter, men han kom i gang. I dag, elleve år senere, regnes Justin Willett og Tyler Wines blant topp produsentene i California. De lager kvalitetsviner basert på Pinot noir og Chardonnay.

Tyler Wines holder til i Lompoc. Dette er en bitteliten by i Santa Barbara County. Justin er en av få vinmakere i Santa Barbara som også er oppvokst der. Han er lommekjent i området og vet hvordan han best skal uttrykke Santa Barbaras jordsmonn og klima i vinene. At en vin blir til i vinmarken er Justin spesielt oppmerksom på. Jo eldre vinstokker, jo bedre. Eldre vinstokker gir mer konsentrasjon og dybde til vinene. Ved å plukke tidlig får han mer syre, frukt, friskhet og eleganse i vinene.  Når druene er vel i hus, lar han vinen ”lage” seg selv. Jo mindre inngripen i produksjonen, jo bedre. Vinene hans er fokuserte og transparente med et tydelig frukt- og jordsmonnspreg.  Han bruker kun franske fat, og bruken av nye fat er begrenset. Det er rundt 20 % for Chardonnay og ca 20 – 30 % for Pinot Noir.

11SANTA BARBARA COUNTY:

Santa Maria Valley: 
Den nordligste appelasjonen i Santa Barbara County (etablert i 1981) har gleden av et relativt kjøligere klima som gir lenger vekstsesong. Morgendisen gir en maritim påvirkning på landskapet. Når tåken letter kommer ettermiddagsvinden og holder vinmarken fri for råte og sykdommer. Jo lenger inn i landet man kommer jo varmere blir det, dette gjelder i hele Santa Barbara County. Druene har tynnere skall i Santa Maria Valley og vinene er ofte saftige, runde og velsmakende med mørke bær og sitrustoner.

Santa Rita Hills:
Området ligger sør for Tyler Winery i Lompoc, 2,5 timer fra LA. Regionen innehar de eldste vinstokkene i Santa Barbara County, men det ble ikke offisiell AVA før i 2001. Fjellene lager en tunnel for kjølig sjøbris og tåke i området, som gir kjøligere somre og en lengre vekstsesong. Drueskallet er tykkere i Santa Rita Hills som gir noe mer tanniner til vinene. De ekstreme forholdene gir viner med naturlig høy syre balansert med fast struktur.